Filip: Dolejš a Milota prokázali, že nezvládají funkce místopředsedů

Praha – Místopředsedové KSČM Jiří Dolejš a Čeněk Milota v kauze nabídky peněz za změnu loterijního zákona prokázali, že nezvládají své funkce a že jsou nekompetentní. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil předseda komunistů Vojtěch Filip. Pokud Dolejše, jenž nedokázal své chování uspokojivě vysvětlit, mimořádný výkonný výbor, který se sejde v úterý, neodvolá, nevyloučil Filip možnost, že by se on sám v takovém případě vzdal funkce předsedy KSČM.

„Za dvacet let se tohle v KSČM nestalo, je to takový nonsens, se kterým jsem se ještě nesetkal. Kdybych to nazval naivitou, tak jsem velmi mírný, spíše je to třeba nazvat nekompetencí,“ komentoval chování obou místopředsedů Filip. „V tomto ohledu nechápu, jak někdo může jednat s kýmkoliv na ústředním výboru naším jménem, neověřit si jeho totožnost, jeho podnikání. To je neodpustitelné,“ dodal.

O co v kauze Dolejše a Miloty jde?

Člověk, kterého vyslala redakce MfD, oslovil šest parlamentních stran. Představil se jim jako majitel neexistující sítě heren Jackpot a nabídl jim milion korun za to, že při hlasování v parlamentu zabrání přijetí novely, podle které by provozovatelé hazardních her museli platit státu za každý nový automat milion korun.

Zelení odmítli nabídku rovnou, ODS, ČSSD a lidovci až po určité době. Dolejš a Milota zastupující v této kauze KSČM byli ochotni za peníze prosazované změny slíbit. Dolejš naznačil, že sumu obdrženou v rámci této transakce je možné „vyprat“ přes Haló noviny.

Milota má ještě možnost v úterý své jednání ústřednímu výboru strany vysvětlit. Dolejše, který se již snažil obhajovat s tím, že podobných jednání absolvoval celou řadu a že ve svém chování nevidí žádný problém, již Filip vyzval k rezignaci. Ten to ale odmítl učinit s tím, že by to znamenalo přiznání viny a on se vinen necítí.

Co se stane, když výkonný výbor Dolejše neodvolá?

„Pokud bude ten atak vůči mně, že já jsem to zavinil, tak já samozřejmě ten atak chci unést a tohle přijmout nemohu. Samozřejmě bych předložil ústřednímu výboru to, že za takových okolností já stranu řídit nechci,“ zdůraznil Filip.


Zatím se však zdá, že Filip nebude muset odstoupit. Mezi nejvyšším vedením strany má ve svém postoji vůči Dolejšovi a Milotovi podporu. „Ta věc má jediné řešení, a to je odejít z funkcí, které zastávají,“ řekl ČT předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Udělali obrovskou chybu. Pokud věděli, že to jsou peníze z hracích automatů, měli okamžitě odmítnout,“ míní místopředseda strany Leo Luzar.

Filip: Haló noviny nejsou pračka špinavých peněz

Předseda KSČM rovněž v Otázkách Václava Morace vyloučil, že by se přes Haló noviny praly špinavé peníze, jak v záznamu, který natočili redaktoři Mladé fronty Dnes skrytou kamerou, naznačuje Dolejš. KSČM je sice hlavním akcionářem společnosti Futura, která Haló noviny vydává, za všechny poskytnuté služby jí však řádně platí. „Kdybychom zkrátili dotaci, tak si snížíme služby, protože to je celostátní deník, který neslouží jako věstník KSČM,“ uvedl Filip.

Damoklův meč visí i nad vyjednavačem lidovců

Za KDU-ČSL vyjednával s reportérem vydávajícím se za majitele neexistující sítě heren generální sekretář strany Jiří Stodůlka. Podle šéfa lidovců Cyrila Svobody již Stodůlka dal svou funkci k dispozici. O tom, jestli ji opustí, či ne, rozhodne s definitivní platností v úterý předsednictvo KDU-ČSL.