Asi dvě stovky pravicových radikálů prošly Kladnem

Kladno – Asi 200 pravicových radikálů se dnes ve 14 hodin odpoledne sešlo na kladenském náměstí Sítná. Odtud se radikálové vydali na pochod ke kladenskému zámku. Akci nazvanou Svatováclavská manifestace pořádali Autonomní nacionalisté. Celý průběh nahlášeného pochodu monitorovali policisté, kteří zadrželi jednoho účastníka pochodu a jednoho antifašistu. Podobné akce se v Kladně konaly na svátek svatého Václava i v minulých letech.

Na náměstí na okraji Kladna nejprve vystoupilo několik řečníků, mimo jiné i z Polska a Švédska. Demonstranti si s sebou přinesli vlajky s národní symbolikou či logem Autonomních nacionalistů. Při pochodu pak extremisté skandovali hesla: „Radikálně, sociálně, nacionálně!“, „Svatý Václav“ či „Multikulti nechceme“.

Radikálové se na svátek svatého Václava v Kladně poprvé sešli v roce 2005. Loňskou akci svolala spolu s Autonomními nacionalisty i Dělnická strana. Demonstrace a pochody se i v minulých letech pokoušeli narušit stoupenci krajní levice. Radnice pochody či demonstrace často nezakážou, protože tvrdí, že k tomu jen na základě informací uvedených v oznámení akce není důvod. V minulosti několik pochodů radikálů zakázaly, často však jejich rozhodnutí zrušil soud.