Skončila výluka u olomouckého nádraží

Olomouc – K olomouckému hlavnímu nádraží opět jezdí všechny tramvaje. Po dvou týdnech skončila výluka, během níž z centra k železniční stanici nejprve nejezdily žádné tramvaje, později byla otevřena pouze trať vedoucí Masarykovou třídou. Až dnes se opět na svoji trasu vrátily i linky, které jezdí přes tržnici a ulicí Kosmonautů. Informovala o tom mluvčí olomouckého dopravního podniku Magdaléna Kopřivová.

Provoz tramvají z centra Olomouce k hlavnímu nádraží byl přerušen 15. září. Po týdnu se k němu vrátily linky 2, 4 a 6, nyní je doplnily zbývající linky 1 a 7. Během výluky jezdily místo tramvají autobusy a výluková tramvajová linka U. Ta ovšem zůstává v provozu i nadále a zajišťuje provoz ze sídliště Nová Ulice přes náměstí Národních hrdinů do městské části Neředín.

Dopravní podnik musel měnit tramvajový provoz kvůli rozsáhlé přestavbě prostoru před vlakovým nádražím. Radnice ho postupně upravuje od roku 2001. Stávající poslední etapa investice, která si vyžádá kolem 260 milionů korun, by měla skončit v červenci 2010. Její součástí je například vybudování nového odbavovacího terminálu městské hromadné dopravy.

V prvních dvou etapách v lokalitě vznikly mimo jiné podzemní parkoviště a podchod, upraven byl i prostor před sídlem krajského úřadu. Součástí třetí etapy byla třeba stavba nové tramvajové točny. První tři etapy úprav přednádraží si vyžádaly zhruba 350 milionů korun.