Soud zpřísnil agentovi StB Minaříkovi trest za podvod na šest let

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes v odvolacím řízení zpřísnil trest bývalému agentovi komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavlu Minaříkovi za podvod na šest let vězení. Brněnský krajský soud mu v březnu uložil trest 4,5 roku. Dnešní rozsudek je pravomocný, bývalý agent musí nastoupit do výkonu trestu. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Minaříkovi hrozila trestní sazba od pěti do 12 let vězení.

„Krajský soud nesprávně posoudil jednání obžalovaného jako pojistný podvod, když ten v tu dobu ještě nebyl v zákoně. Stejně tak nesprávně snížil trestní kvalifikaci o odstavec níž, přestože se jednalo o škodu velkého rozsahu,“ uvedl mluvčí vrchního soudu. „Jsem velmi spokojený, protože odvolací soud napravil nedostatky první instance a zvýšil trestní sazbu,“ řekl právní zástupce žalujícího - pojišťovny Kooperativa - Jan Machourek. Podle obžaloby vyvezl Minařík v roce 1996 na Ukrajinu bezcenná optická vlákna, která předtím pojistil na desítky milionů. Za hranicemi nechali jeho lidé náklad shořet a vše nastrojili jako autohavárii.

Na Ukrajinu vezl náklad řidič Miroslav Valenta. Podle své první výpovědi dostal u města Chust na olejové skvrně smyk, havaroval a vůz s nákladem shořel. Případ byl v roce 1997 odložen. Po pěti letech ale Valenta změnil výpověď a obnovilo se vyšetřování. Minaříkovi přátelé ho podle jeho slov vyhodili z auta, stroj zapálili a výhrůžkami jej přinutili, aby hovořil o nehodě.

Komunistický režim Minaříka oslavoval jako hrdinu

Minařík se po roce 1989 pustil do obchodů se dvěma přáteli, bývalými kolegy ze sovětské tajné služby KGB. V roce 1996 měla jeho firma Mink dodat ukrajinské firmě Invest Commercional Consulting přes 900 tisíc metrů skleněných optických vláken. Při podpisu pojistné smlouvy s Kooperativou Minařík uvedl, že cena zboží je 41 milionů korun. Ve skutečnosti se ale pohybovala kolem dvou milionů. Když skončila vlákna v plamenech, dostal Minařík od pojišťovny 6,5 milionu korun. Nabídku Kooperativy, která mu chtěla pořídit nová vlákna, odmítl.

Komunistický režim Minaříka oslavoval jako hrdinu za to, že plánoval atentát na Rádio Svobodná Evropa. Zpěvák Josef Laufer jej ve známé písni Dopis Svobodné Evropě nazval „statečným chlapíkem“, jemuž děkoval za jeho „odvahu, rozum a sílu“. Píseň byla poděkováním za to, že Minařík jako rozvědčík StB údajně plánoval pumový atentát na rádio sídlící v Mnichově. Soudy ale Minaříka po mnohaletých jednáních zprostily viny.