NSS odvolal státní zástupkyni Votavovou

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes potrestal za výroky v médiích státní zástupkyni Elenu Votavovou odvoláním z funkce. Kárnou žalobu na Votavovou podala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká s tím, že její podřízená svými vyjádřeními ohrozila důvěryhodnost státního zastupitelství. Odebrání taláru státního zástupce bylo nejpřísnějším možným trestem. Votavová sama přiznala, že se za své výroky stydí.

Votavová pro Mladou frontu DNES uvedla, že o složení funkce žalobkyně neuvažuje, protože musí splácet hypotéku. „Nemůžu si to ve své situaci dovolit, musím splácet hypotéku, budu se muset nechat vyhodit. Budu muset dělat všechno pro to, aby to bylo co nejdéle, abych toho splatila co nejvíc,“ řekla listu. V rozhovoru se vyjadřovala ke svým kontaktům s rodinou údajného mafiána Antonína Běly.

Výroky o vyhození přiměly nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou k podání kárné žaloby. „Státní zástupce je právní profesionál s vysokoškolským vzděláním. Je nutné na něj klást větší nároky než na běžného člověka včetně vytváření obrazu o této profesi,“ řekl dnes soudu zástupce Vesecké Zdeněk Koudelka.