KSČM chce za eurokomisaře bývalého kosmonauta Remka

Praha - Kandidátem komunistů na českého zástupce v Evropské komisi je europoslanec za KSČM a první československý astronaut Vladimír Remek. Na jeho nominaci se na dnešním jednání shodl výkonný výbor strany. Za lidovce bude kandidovat Pavel Svoboda, v ČSSD se hovoří o ekonomovi Janu Švejnarovi a dosavadním eurokomisaři Vladimírovi Špidlovi. ODS zvažuje nominaci bývalého vicepremiéra pro EU Alexandra Vondry. Nominaci podává kabinet, o kandidátech tak budou předsedové stran jednat i s premiérem Janem Fischerem.

O českém zástupci v Evropské komisi v těchto dnech v Bruselu vyjednávají české politické špičky. Předseda ODS Mirek Topolánek se dnes setkal s nově zvoleným předsedou komise Josém Barrosem. Po jednání řekl, že ČR hrozí, že o komisaře úplně přijde kvůli průtahům kolem ratifikace Lisabonské smlouvy. Ve středu má s Barrosem jednat i šéf ČSSD Jiří Paroubek. Do Bruselu se chystá i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který tam chce shánět podporu pro Pavla Svobodu.

Zatímco většina ostatních členských zemí má o svém kandidátovi na eurokomisaře již delší dobu jasno a vyjednávají o tom, jak posty v komisi rozdělit, Česká republika dosud svého kandidáta nevybrala. Poté, co padla možnost předčasných voleb, začaly strany o nominaci mluvit jako o prioritě a přicházejí s vlastními kandidáty.

Remek byl v květnu znovu zvolen do Evropského parlamentu, kde působil už v minulém volebním období. Věnoval se tam především průmyslu, energetice a dopravě. Vystudoval vojenskou leteckou akademii v Sovětském svazu. V armádě prošel funkcemi od stíhacího pilota až po zástupce velitele letecké divize. V roce 1978 se stal prvním československým kosmonautem. Byl také generálním ředitelem společného podniku ČZ-Turbo-GAZ v Rusku a od roku 2002 vedoucí obchodně ekonomického úseku českého velvyslanectví v Moskvě.

Vladimír Remek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod