Státní zastupitelství zastavilo stíhání bývalého vůdce Ku Klux Klanu

Praha - Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zastavilo trestní stíhání bývalého vůdce Ku Klux Klanu Davida Duka. Policisté ho koncem dubna zadrželi při jeho návštěvě Prahy. Obvinili jej z toho, že ve své knize Moje probuzení, která vyšla v Česku, popírá holokaust. Duke byl následně ze země vyhoštěn s tím, že je na seznamu nežádoucích osob. Jenže podle serveru Novinky chyběly k usvědčení Duka důkazy.

„Podle závěrů žalobkyně nebyl v průběhu přípravného řízení opatřen žádný důkaz, který by obviněného Duka usvědčoval z podílu na předmětném skutku, respektive na trestném činu. Proto nezbývalo nic jiného, než jeho stíhání zastavit,“ řekla serveru Dukova obhájkyně Klára Slámová.

Duke přijel koncem dubna do České republiky přednášet a podle internetových stránek věnovaných jeho návštěvě také propagovat svoji knihu Moje probuzení. Podle policie a odborníků v ní popíral holokaust, za což mu hrozily až tři roky vězení.

Dukovi advokáti již dříve řekli, že Američan nemohl vydání své knihy v Česku ovlivnit, protože k ní již nevlastní autorská práva. Navíc napsal Moje probuzení v USA, kde to trestné není. Kniha navíc vznikla už v 90. letech, a tak je podle Slámové trestní stíhání už promlčené. Podle jiného právního názoru však jde o zločin proti lidskosti, který promlčitelný není.   

Policie se v souvislosti s knihou zabývá i tím, zda se trestného činu nedopustil její vydavatel. Za vydáním knihy v Česku stojí nakladatelství Kontingent Press. Policie již ovšem připustila, že vydavatel zřejmě obviněn nebude, protože kniha obsahuje předmluvu, v níž se nakladatelství od obsahu díla distancuje.