Armáda převzala prvních 17 transportérů Pandur II

Šenov (Novojičínsko) - Česká armáda dnes převzala od rakouské firmy Steyr prvních 17 obrněných transportérů Pandur II. Slavnostní předání proběhlo v Šenově na Novojičínsku. První série transportérů byla vyrobena v Rakousku, dalších 90 vozů už bude kompletováno ve Vojenském opravárenském podniku Nový Jičín. Cena zakázky včetně logistiky a výcviku je i s daní 14,4 miliardy korun. První transportéry zkompletované na severu Moravy armáda obdrží příští rok. Poslední transportér získá v roce 2013. Měly by být nasazeny do misí v zahraničí, v první řadě do Afghánistánu.

„Konečně jsme se dočkali,“ řekl při slavnostním předání náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Moderní kolový obrněný transportér podle něj ve výzbroji českých mechanizovaných jednotek výrazně chyběl: „Zatím nemůžeme říct, kdy je do zahraničí vyšleme. Záležet to bude na konkrétních úkolech. Je ale možné, že se do zahraniční mise zapojí už některý z dnes převzatých vozů.“ Vojáci chtějí celkem 72 „obyčejných“ vozidel, 11 vozidel ve velitelské verzi, 16 Pandurů ve dvou variantách verze průzkumné a po čtyřech vozidlech ve zdravotnické a ženijní úpravě.

Rakousko dodá do ČR zakázky přesahující 18 miliard korun

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Na výrobě dílů pro Pandury se podílí množství firem z Evropy. Přibližně 50 procent součástek se vyrábí v Rakousku. Zbývající v České republice. České firmy by díky nové zakázce mohly nabídnout asi 4 000 nových pracovních míst. Spolupráce s rakouskou firmou navíc nemusí touto zakázkou skončit. Podle ředitele Vojenského opravárenského podniku Nový Jičín Adolfa Veřmiřovského jde o nejlepší zakázku, jakou firma po revoluci získala: „Z hlediska perspektivy podniku je to nejlepší zakázka, protože je z hlediska záručních a pozáručních servisů na dlouhou dobu.“

Součástí smlouvy o dodávce transportérů jsou i offsetové programy. Rakouská strana se zavázala, že do České republiky dodá zakázky v minimální hodnotě přesahující 18 miliard korun. Součástí této sumy je také zakázka pro české podniky na výrobu transportérů. „Další projekty vybírá komise. Můžeme říct, že jsme už schválili dalších devět projektů v hodnotě 2,5 miliardy korun,“ dodal náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss.

O nákupu nových obrněných transportérů se hovoří od roku 2003. Tehdejší vláda souhlasila s nákupem původně 240 transportérů, pak se jejich počet snížil na 199. Společnost Steyr v tendru zvítězila v roce 2006, dohodnutá cena tehdy přesahovala 23,5 miliardy korun. V prosinci 2007 se ale vláda rozhodla smlouvu vypovědět, protože transportéry nevyhověly při armádních testech a Steyr nedokázal dodržet smluvní podmínky. Po dalším vyjednávání vláda loni v březnu schválila pořízení 107 transportérů Pandur II.

Obrněný transportér Pandur vznikl v první polovině 80. let. Prototyp byl dokončen v roce 1985, vývoj vozidla ale pokračoval a první kusy rakouští vojáci dostali až v roce 1995. V roce 2001 pak Steyr přišel s vylepšenou variantou Pandur II. Existuje šestikolová a osmikolová verze.


Loni v červnu armáda převzala Pandury k testům a v září oznámilo ministerstvo obrany, že transportéry nezávislými zkouškami prošly. Letos v březnu ministerstvo obrany podepsalo smlouvu se zástupci koncernu General Dynamics, jehož je firma Steyr součástí. „Po dlouhé době bude brigáda vyzbrojena velice kvalitním a sofistikovaným strojem. Není to jen bojový prostředek, ale dá se využít i v rámci krizových situací, jako jsou například povodně,“ řekl ČT velitel 4. brigády rychlého nasazení Ladislav Jung. Pandury používají i vojáci Rakouska, Belgie, Kuvajtu, Slovinska a USA. Kromě ČR si je objednalo také Portugalsko, nákup připravuje i rakouská armáda.