Další pražský kolaps způsobil ráno kamion ve Švehlově

Praha - Doprava v Praze dopoledne opět kolabovala. Slovinský kamion ve Švehlově ulici brzy ráno strhl troleje a začal hořet, na místě potom zasahovali hasiči. Podjezd ale potom zůstal až do poledne uzavřen. Největší komplikace způsobila nehoda na Jižní spojce, která se ucpala až k Černému Mostu. Hustý provoz byl ale také v Průběžné ulici. Oproti včerejšku, kdy dopravnímu náporu podlehla takřka celá Praha, zůstal ale dnešní problém omezen na Jižní spojku a Švehlovu ulici.

„Řidič kamionu jel podle GPS navigace,“ přiblížil důvod havárie mluvčí pražského dopravního podníku Ondřej Pečený.

Provoz v Praze se tak od rána opět značně zkomplikoval. Jižní spojka připomínala parkoviště, nikoli komunikaci. Dlouhé kolony se tvořily zejména na Jižní spojce a Štěrboholské radiále, kde auta stála až k Černému Mostu. Velice hustý provoz byl také v Průběžné a Švehlově ulici. Zároveň byl zastaven provoz tramvají, které nemohly místem nehody projíždět, a nahradilo je deset autobusů.

Reportáž Štěpánky Martanové a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Původně panovaly obavy, zda nebyla narušena statika železničního mostu. To ale první prohlídka statika téměř vyloučila, řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. „Ještě tam pošleme mostní specialisty,“ dodal Halla.

Slovinský řidič skončil na polici. Bude obviněn z trestného činu ohrožování provozu a poškozování obecně prospěšného zařízení. Hrozí mu až tři roky vězení nebo pokuta.

Další nehoda kamionu se ráno stala před sedmou v ulici Nad Zlíchovem. Hasiči zde podle Pernici museli vyprostit z podjezdu Avii. Nákladní automobil zcela zablokoval dopravu, což se nelíbilo ostatním řidičům. Podle Pernici si hasiči na pomoc před rozvášněnými řidiči museli zavolat policii. Okamžitě po odstranění nehody se na místě navíc srazila dvě osobní auta.

Nehoda v citlivém dopravní místě a následný dopravní kolaps na Jižní spojce navázal na události předchozích dnů. V úterý byla severně od Prahy až do odpoledne zablokována dálnice D8 kvůli tragické dopravní nehodě. Řidiči, kteří ráno spěchali do metropole, uvázli i na několik hodin v koloně. Včera havaroval kamion na dálnici D5, která byla rovněž několik hodin neprůjezdná. Především se ale po masivním výpadku proudu v části Prahy zhroutila dopravní signalizace a doprava na všech hlavních tazích města se z kolapsu vzpamatovávala až do večera.