Menší strany si polepšily, ukázal průzkum

Praha - Současná politická situace prospívá z hlediska stranických preferencí spíše malým stranám. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM, podle kterého se zpět k pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny přiblížili zelení a polepšila si také strana TOP 09. Největší parlamentní strany ODS a ČSSD si pohoršily, preference lidovců klesly pod pět procent. Podle průzkumu by se do sněmovny dostala ČSSD, ODS, KSČM a TOP 09.

Průzkum se uskutečnil ve druhé polovině září, tedy v době, kdy již bylo definitivně rozhodnuto o zrušení předčasných voleb. ČSSD by volilo 27,4 procenta lidí, ODS by odevzdalo hlas 23,2 procenta voličů. Komunistům by dalo důvěru 10,6 procenta obyvatel, do sněmovny by se dostala také TOP 09 s 9,2 procenta. Stranu zelených by volilo 4,6 procenta lidí a lidovce 4,2 procenta.

Aktuální preference podle STEM:

ČSSD - 27,4 %
ODS - 23,2 %
KSČM - 10,6 %
TOP 09 - 9,2 %
SZ - 4,6 %
KDU-ČSL - 4,2 %

Občanští demokraté sice podle STEM na současné situaci nijak nevydělali, mají však pevnější podporu voličů než ČSSD. TOP 09 naopak na politické situaci profituje, intenzita vazby k této straně je však u jejích stoupenců poměrně slabá. Tradičně nejpevnější, skalní voliče mají komunisté. Strana zelených se vrátila do hry o poslanecká křesla, vazba jejích voličů ke straně je však prý velmi volná a může být i reakcí na nedávné politické zvraty. Preference lidovců jsou sice podle agentury „chabé“, voliči KDU-ČSL jsou prý ale dost pevně rozhodnuti.

Tyto stranické preference však nevyjadřují volební výsledek. Ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných včetně nerozhodnutých a lidí, kteří otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Podíly preferencí jednotlivých stran jsou tak nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb. Navíc je potřeba vzít v úvahu statistickou chybu, která se u velkých stran pohybuje kolem 2,5procentního bodu, u stran menších pak kolem 1,5procentního bodu.

Počet stran, které by se dostaly do sněmovny, je tedy velmi nejistý - mohlo by jich být i šest. STEM ale upozorňuje, že systém přepočtu hlasů na poslanecké mandáty je pro malé strany nevýhodný.

ČSSD by na mandáty ODS jasně porazila

V modelu volebních zisků by teď ČSSD získala 74 mandátů, ODS 67, komunisté 28. Dalších 20 křesel by připadlo TOP 09, lidovci by jich měli šest a zelení pět, přičemž statistická odchylka u všech stran činí dva mandáty. Z tohoto modelu vyplývá, že ODS by neměla šanci vytvořit středopravou vládu, zatímco sociální demokraté by měli možností hned několik.

Voleb se chce zúčastnit 49 procent občanů, 18 procent svou účast jasně odmítá. Ochota jít k volbám je o něco slabší než při srpnovém průzkumu STEM.