Pecina zůstává ministrem vnitra i po schůzce s premiérem

Praha – Ministr vnitra Martin Pecina zůstává ve své funkci, premiér Jan Fischer tak nevyslyšel výzvu občanských demokratů na jeho odvolání. Personální změny, které Pecina na ministerstvu provedl, jsou totiž podle předsedy vlády plně v kompetenci každého ministra a požadavkům ODS úplně nerozumí. Organizační změny v jednotlivých resortech prý Fischer nepovažuje za důvod odvolávání ministrů. Premiér to uvedl po jednání s Martinem Pecinou.

Fischer také upozornil, že nepřipustí jakoukoli politizaci správy vládních resortů. Právě to občanští demokraté Pecinovi vyčítají. Podle nich je ministerstvo vnitra řízeno z Lidového domu a Pecina, kterého do vlády nominovali sociální demokraté, pracuje na objednávku šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Odchod náměstka Zdeňka Zajíčka, který rezignoval na protest proti okleštění svých pravomocí, může podle ministra vnitra způsobit problémy při spuštění projektu datových schránek. Ty by měly být v ostrém provozu už od 1. listopadu. „Já nemám náhradu za pana náměstka Zajíčka, ale udělám vše pro to, abych ji do týdne nebo 14 dnů sehnal,“ uvedl Martin Pecina.   

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Na včerejším grémiu se občanští demokraté shodli, že je odchod ministra vnitra Martina Peciny z vedení resortu nevyhnutelný. Pecina prý totiž svými kroky na ministerstvu nedodržuje mandát úřednické vlády. Navíc je prý nekompetentní, porušuje zákony a ohrožuje důležité projekty na ministerstvu, zopakoval po jednání grémia Pecinův předchůdce Ivan Langer. 

Ministra vnitra se ale zastali sociální demokraté a ODS v této otázce nepodpořili ani zástupci ostatních parlamentních stran. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) Pecina své ústavní pravomoci ministra nepřekročil a celá záležitost je jen součástí politických půtek mezi ODS a ČSSD. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda prohlásil, že je mu úplně jedno, jestli Pecina poslouchá stranické sekretariáty ODS nebo ČSSD.

Ivan Langer
Zdroj: ČT24