Za komunismu vyhození vysokoškoláci dostanou odškodné

Praha – Vysokoškoláci, kteří byli po roce 1948 komunistickým režimem z politických důvodů vyloučeni ze studií, dostanou desetitisícové odškodné. První žádosti už ministerstvo školství vyřídilo. Zatím celkově eviduje pět set lidí, kterých se to týká. Studenti byli často nazýváni škůdci národa nebo reakčními živly. Proto museli opustit vysoké školy.

Jiří Navrátil měl na právech těsně před promocí. Přesto byl vyloučen hned v den komunistického puče, tedy 25. února 1948, kvůli tomu, že byl skautským funkcionářem. „Tam, jak dnes visí jenom zákaz kouření, tehdy visel zákaz studia pro pětadvacet studentů,“ řekl Navrátil. Vyloučení bylo přitom to nejmenší, co ho čekalo, následovalo zatčení a jedenáct let vězení. 

Jan Decker zažil skoro to samé, jen v opačném pořadí. Nejprve byl za neohlášení protistátní činnosti zatčen. „To, že mě vyloučili, jsem se dozvěděl v kriminále, když to přišlo písemně rodičům,“ vysvětluje.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Nejvíce propuštěných bylo mezi mediky a právníky

Po únoru 1948 muselo vysoké školy opustit přes deset tisíc studentů, což je zhruba celá čtvrtina všech vysokoškoláků. Nejvíc jich bylo z práv a medicíny. Ačkoliv se to jmenovalo studijní prověrky, tak ve skutečnosti se prověřovaly zejména politické schopnosti, charaktery a velká část těch vyloučených patřila paradoxně k velmi dobrým studentům.

Po roce 1989 byli sice většinou rehabilitováni, odškodnění se ale dočkali až letos. Více než dvěma stovkám bývalých studentů ho už ministerstvo školství přiznalo, padesát žádostí odmítlo, další posuzuje. Na podání žádosti o odškodnění mají bývalí studenti stále ještě dost času. Ministerstvo školství je bude přijímat až do 31. prosince 2011.

Vydáno pod