Hasiči našli těla všech čtyř obětí zříceného domu

Praha - Záchranáři dnes po 04:00 objevili tělo posledního ze čtyř dělníků, kteří zahynuli v troskách domu v pražské Soukenické ulici. Pod sutinami by už nikdo být neměl, uvedl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica. Čtvrtá oběť ležela rovněž pod asi čtyřmetrovou vrstvou trosek, asi tři metry od místa, kde záchranáři našli tělo třetího dělníka. Hasiči po téměř 40 hodinách ukončí odklízení sutě. Pokračovat bude vyšetřování příčin neštěstí. Na záchranných pracích se podílely desítky hasičů, specialisté se psy, policisté, těžká technika a další. „Zásah byl velmi náročný tím, že se vlastně několikrát musela práce přerušovat, hasiči museli vyklízet doslova v několika vteřinách pracoviště, protože hrozilo nějakým způsobem zřícení té konstrukce,“ sdělil novinářům po nálezu posledního těla mluvčí hasičů.

Prvního dělníka našli hasiči krátce před desátou hodinou večerní, druhého pak asi po patnácti minutách, u obou lékař nakonec konstatoval smrt. Špatná zpráva se vzápětí dostala k příbuzným jedné z obětí, kteří celou sobotu práci hasičů v Soukenické ulici sledovali. Z místa je pak museli odvést. Další skupinka záchranářů mezitím intenzivně prohledávala další sutiny. Už zbývala asi jen metr vysoká hrouda. Třetí tělo hasiči objevili v půl druhé ráno a krátce po čtvrté hodině ranní pak vytáhli z trosek tělo čtvrtého muže.

Všechny oběti našli záchranáři na místech, která předtím označil policejní pes. Když se začal dům hroutit, dělníci se prý snažili ještě utéct, jejich těla byla nalezena u schodů. Vnitřní část neobývaného domu v Soukenické ulici 25 se zřítila v pátek po poledni. Podle některých místních obyvatel byl zřícený dům zchátralý a už zhruba tři roky prázdný. Často z něj prý padala omítka. Majitel podle místních plánoval dům přestavět na hotel.

Praskající zdi komplikovaly záchranné práce

Čtveřici zavalených ohlásil dělník, který stihl z hroutící se budovy utéct. Záchranáři původně předpokládali, že se dostanou k zasypaným dělníkům v sobotu ráno. Práce však komplikovaly praskající zdi a trosky budovy, které hasiče ohrožovaly.

Podle mluvčí pražské policie Ivy Knolové zatím neproběhla identifikace, těla utrpěla značnou devastaci a byla převezena do Ústavu soudního lékařství. Radnice Prahy 1, která prováděla stavební dozor, říká, že místo kontrolovala třikrát, vždy bylo vše v pořádku. Až následná kontrola stavební dokumentace ale začala ukazovat na pochybení. „Bylo tam zjištěno, že byly provedeny práce nad rámec povolení, že byly provedeny zásahy, které narušily statiku domu,“ podotkl starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Soukenická ulice bude hlídaná a uzavřená až do té doby, než bude stoprocentně jisté, že dům znovu nespadne. A také, že se do něj už nikdo nedostane.

Hasiči zasahují ve zříceném domě
Zdroj: HZS Praha/Leoš Kučera