Trable kolem Lisabonu podle Topolánka ztíží jednání o českém eurokomisaři

Praha – Předseda ODS Mirek Topolánek dnes v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že pokud bude Česko poslední zemí, která ratifikuje Lisabonskou smlouvu, ztíží to zřejmě pozici českých politiků v Bruselu, a to především při jednáních o novém českém eurokomisaři. Topolánek nicméně dodal, že Klausův podpis pod smlouvou pokládá nyní už jen za formalitu.

Mirek Topolánek dnes v Otázkách Václava Moravce nezapochyboval, že by mohla být ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice ohrožena. Česko ale bude zřejmě poslední zemí, která dokument schválí, protože Irsko v pátek řeklo smlouvě v referendu ANO a polský prezident Lech Kaczyński slíbil, že dokument schválí co nejdřív. Český prezident Václav Klaus ale nyní musí s podpisem počkat do doby, kdy se Ústavní soud vyjádří ke stížnosti několika senátorů, kteří chtějí prověřit soulad dokumentu s českým ústavním pořádkem. 

„Že jsme hrdinové, kteří brzdí na poslední vartě, není asi nejlepší,“ okomentoval to Topolánek. A to především kvůli tomu, že by se Česku prý unie mohla za trable kolem Lisabonu pomstít. A to například tím, že neschválí nového českého komisaře nebo že by dokonce Česko o svého komisaře přišlo. „Pokládám za nemístné uvažování, že by byla podle smlouvy z Nice redukována Evropská komise právě o Českou republiku,“ uvedl Topolánek. Připustil však, že by podobné pokusy například z francouzské strany mohly nastat.   

Topolánek jednal minulý týden o novém českém eurokomisaři s předsedou EK José Barrosem. Naznačil mu prý, jaká oblast v nové komisi by mohla být pro českého kandidáta zajímavá. Jako příklad uvedl ekonomická a průmyslová odvětví nebo vědu a výzkum. Připustil však, že vzhledem k vývoji kolem Lisabonské smlouvy bude pro Čechy velmi obtížné nějaké z těchto významnějších portfolií obsadit.

Vydáno pod