Na černém trhu v Česku jsou znehodnocené zbraně

Praha – Český černý trh zaplavily stovky zbraní, které policie eviduje jako znehodnocené. Tvrdí to detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Překupníci je upraví a potom prodávají jako opět funkční a střelbyschopné hlavně pro potřeby podsvětí. Takové zbraně by se přitom měly používat pouze jako dekorace v bytech nebo kancelářích.

Když se zbraň znehodnotí, policie ji zkontroluje a vyškrtne ze své evidence. Jako zbraň přestává existovat a bez kontroly může měnit majitele. Je v podstatě bez minulosti, a právě tím je zajímavá pro lidi z podsvětí. „Tím předěláním do stavu, který není střelbyschopný, se původ zastaví, potom je zbraň ve stavu, kdy se majitel nedá nalézt a to je pro ně důležité,“ podotkl ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Zbraně se v Česku znehodnocují podle Zákona o zbraních a střelivu a vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu. Dělá to necelé dvě stovky firem se zbrojní licencí. Znehodnocení má přesná pravidla, například musí být svařené všechny pohyblivé části.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Podle statistik se v České republice ročně znehodnotí zhruba pět set zbraní. „Pokud člověk, který se rozhodne zbraň znova aktivovat a má velmi dobré strojní vybavení, tak se mu to může za určitých okolností povést,“ řekl předseda Českého úřadu pro kontrolu zbraní a střeliva Zdeněk Štěpánek.

Zbraně se teď v zemích Evropské unie znehodnocují podle různých pravidel. To má do tří let změnit jednotný právní předpis.