Noční vlak Orient-Express přestane jezdit

Štrasburk – Vlak Orient-Express přestane v prosinci po více než 116 letech jezdit. Nejedná se ovšem o luxusní spoj Venice-Simplon-Orient-Express (VSOE), který za nevšední ceny vozí noblesní klientelu, nýbrž o noční spoj Vídeň–Štrasburk, který navzdory mnoha úpravám přímo navazuje na legendární vlak jezdící od roku 1883. Provoz Orient-Expressu zřejmě skončí s celoevropskou změnou jízdního řádu 12. prosince. Zároveň tak přestane existovat přímé železniční spojení Rakouska a Francie. Čeští cestující ovšem budou moci nadále využít noční i denní vlaky mířící z Mnichova nebo Berlína do Paříže.

O ukončení provozu informoval web seat61.com, který se zabývá děním na evropských železnicích. Připomněl také, že před druhou světovou válkou, ale i po ní projíždělo Evropou více vlaků, které měly v názvu sousloví Orient-Express, jednalo se například o Simplon Orient-Express, který jezdil po jiné trase, měl však tytéž luxusní vozy. Právě jím se inspiroval i dnešní vyhlídkový VSOE.

Orient-Express zprvu jezdil z Paříže přes Štrasburk a Mnichov do Vídně a dále pokračoval přes Bukurešť do Istanbulu. S výjimkou válečných let 1914–1919 a 1939–1945 jezdil Orient-Express nepřetržitě až do současnosti. Od roku 1962 do roku 1977 jezdil tzv. Přímý Orient-Express, který ovšem jezdil po trase někdejšího Simplon Orient-Expressu, který sice také spojoval Paříž s Istanbulem, ale jezdil přes Miláno, Benátky, Bělěhrad a Sofii.

Když byl tento spoj zrušen, začal jezdit Orient-Express ve své původní, ale výrazně zkrácené trase Paříž–Vídeň–Budapešť. Jednalo se o noční vlak kategorie Euronight. Po 24 letech byl Orient-Express zkrácen do trasy Paříž–Vídeň, od loňského prosince jezdí pouze z Vídně do Štrasburku.

Po zrušení Orient-Expressu letos v prosinci zůstane v provozu Venice Simplon Orient-Express, který jezdí posledních 29 let několikrát ročně po různých linkách a na jedné z nich zajíždí i do Prahy. Cestující za jízdenku dají přes tisíc eur a na palubu se nedostanou bez společenského oděvu.