Vondra: Českému eurokomisaři by slušela energetika či doprava

Praha – Alexandr Vondra v reakci na svou nominaci občanskými demokraty na post eurokomisaře se prý návrhu nebrání, ale zároveň se nikam nechce tlačit. Podle Vondrových slov jej prostě před časem oslovil předseda ODS Mirek Topolánek a on nabídku kandidatury neodmítl. Sám se cítí kvalifikovaný pro případné portfolio českého eurokomisaře v oblasti třeba zahraničních vztahů.

„Já to beru s určitou rezervou, skutečně se nikam necpu, ale jsem připraven sloužit, pokud to bude možné,“ uvedl ve Studiu ČT24 Alexandr Vondra s tím, že se cítí kvalifikovaný v oblasti zahraničních vztahů, kde se celoživotně pohyboval. „Myslím, že by pro Českou republiku bylo dobré nějaké portfolio typu energetika nebo doprava, kde si myslím, že bych mohl také nabídnout profesionální služby,“ zhodnotil své kompetence Vondra.

Alexandr Vondra na dotaz, jestli hrozí, že ČR ztratí pozici eurokomisaře:

„Pokud bychom byli po irském referendu jediní, kteří se brání politické realitě, pokud šlapeme na kuří oka těm dalším, nemůžeme očekávat nějaké super zacházení.“

Alexandr Vondra ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Česká republika by podle něj měla usilovat o co nejvýhodnější pozici v Evropské komisi. Česká republika ale v současnosti příliš dobrou vyjednávací pozici v unii nemá, protože je jedinou zemí, která nemá jasno v ukončení ratifikace Lisabonské smlouvy. „Nicméně to neznamená, že bychom neměli usilovat o co nejlepší portfolio,“ uvedl Vondra.