Najít zubní pohotovost jde nově i přes internet

Praha - Zubní pohotovost blízko svého bydliště nebo třeba v místě plánované dovolené si lidé ode dneška mohou najít na webu České stomatologické komory. Hledání, které dříve ne vždy končilo úspěchem, se tak nyní změnilo v práci na půl minuty. V oddíle pro veřejnost je přehled zubařů a ordinací s adresami, telefonními kontakty a údaji o ordinační době. V regionech, kde se střídají zubaři ve službách ve svých ordinacích, je i odkaz na stránky místního sdružení s rozpisem sloužících ordinací v daném měsíci.

„Touto službou vycházíme vstříc lidem, kteří mají problém s vyhledáním fungující zubní pohotovosti,“ uvedl ke spuštění služby prezident komory Pavel Chrz. Na webu funguje několik vyhledávačů, žádný ale podle Chrze není tak aktuální, aby si lidé našli pohotovostní ordinaci otevřenou v určitý den.

V některých regionech je zubní pohotovost v nemocnicích, v některých ji poskytují zubaři ve svých ordinacích a ve službách se střídají. Je-li u konkrétní ordinace uveden telefonní kontakt, měli by si lidé pro jistotu do ordinace předem zatelefonovat. Může se stát, že zubař, který měl sloužit, onemocněl a místo něj slouží někdo jiný. Stomatologická komora však přislíbila, že se bude snažit o co možná největší aktuálnost stránek.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Zubařských pohotovostí je v Česku celkem 70, dostupných jich je hned několik v každém kraji. I přesto na mapě pořád zůstávají hluchá místa – třeba ze západočeských Podbořan musí pacient cestovat až do Karlových Varů, tedy zhruba hodinu. „Může se stát, že z okrajové části kraje, když má někdo dojet do krajského města, tak to přece jen kus je,“ přiznává i Chrz.

Ještě větším hendikepem je vzdálenost pro ty, které začnou zuby bolet uprostřed noci. Ve většině českých pohotovostí je sice víkendový i večerní provoz, noční ale chybí. A tak při akutní bolesti nezbyde nic jiného, než si dojet do Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce nebo Plzně. Ošetření na zubní pohotovosti stojí stejně jako na jakékoliv jiné – tedy devadesát korun. A to jak v nemocnicích, tak i u soukromníků.

Vydáno pod