V Praze je tolik heren jako v celém Německu - takové evropské Las Vegas

Praha - Deník MF Dnes minulý týden dokázal, že politici jdou na ruku podnikatelům s hazardem. Dokonce se našli i tací, kteří se podle videonahrávky MF Dnes byli ochotni za milion korun podílet na ovlivnění loterijního zákona. Potvrdilo se tak to, o čem se již dlouho jen šuškalo. Nicméně nejde o noblesní kasina, ale o herny, které najdete v podstatě na každém rohu - jen za loňský rok vydělaly přes 13,5 miliardy korun. A samotných automatů je v Česku také příliš mnoho. Například ve Francii vychází jeden automat na 18 tisíc Francouzů, zatímco v Česku na 170 Čechů. Navíc existují i místa, jako je Litvínov nebo Ostrava, kde jeden hrací automat vychází dokonce jen na 99 obyvatel města.

Skutečnost, že v ulicích Litvínova najdete jednu hernu za druhou, potvrzuje i místostarosta města Martin Klika (ČSSD). Barevné obrazovky tak blikají i na litvínovském sídlišti Janov nebo u nádraží v Ostravě-Přívoze. Fakt, že výherní automaty, které lidem spíš peníze berou, než dávají, se objevují zejména v oblastech, kde žijí sociálně slabší občané, jen potvrzuje nebezpečný trend, že firmy parazitují na snadných cílech. „Pracuje to s lidskou vlastností, s tou touhou po zbohatnutí, vlastně bezpracném, čili samozřejmě to nachází odezvu hlavně u lidí, kteří jsou sociálně slabí a nejsou schopni se z toho prostředí vymanit sami,“ vysvětluje úspěch podnikání v hazardu primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD). 

Nejzavilejším odpůrcem svítících neonů v Česku je bývalý starosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Novotný. Bojovat s automaty začal před 14 lety. Výsledkem je, že dnes si v Bystřici na jednom automatu zahraje v uvozovkách jen 150 obyvatel. 

Reportáž Nory Fridrichové (zdroj: ČT24)

Josef Novotný, bývalý senátor, zastupitel Bystřice nad Pernštejnem

„Já jsem při tom starostování Bystřice zjistil, že tam je spousta lidí, kteří se chovají nějak podivně. A zjistil jsem, že jsou závislí a postupně jsem se dopracoval k těm kořenům závislostí a kořenům toho, proč ty závislosti se tu bez jakéhokoliv omezení šíří.“

Praha plná heren

Hotovým rájem blikajících jackpotů je samozřejmě Praha - takové evropské Las Vegas. Je v ní stejně heren jako v celém Německu. Mirek Topolánek, bývalý premiér a předseda strany ODS to vysvětluje tím, že lobby v tomto případě je velmi silná. Podle něj se vláda snažila věc řešit, avšak problémy vždy nastaly ve sněmovně nebo v Senátu.

Návrh na regulaci heren se v parlamentu objevil celkem už čtyřikrát. V roce 2005 například z pera tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky. I on však ve sněmovně narazil: „V Poslanecké sněmovně existuje lobby proti změnám v loterijním zákoně, které je do značné míry tvořeno poslanci ODS a KSČM, a tato lobby mi zabránila změnit zákon,“ potvrdil pro pořad 168 hodin Sobotka. 

Postoj ODS ale brání poslanec a bývalý ministr vnitra Ivan Langer: „Říkat, že někdo je vinen, protože je proti větší míře regulace, mi nepřipadne korektní. To by znamenalo, že ten, kdo chce regulovat naše životy, tak je správný, zatímco ten, kdo je nechce regulovat, tak je špatný.“ Přidává se k němu i Jiří Dolejš (KSČM): „Tam především byla obava, že jakýkoliv z těchto návrhů vždy nahrával někomu.“ Nicméně právě Dolejš byl jeden z těch, kdo byl podle videonahrávky MF Dnes za úplatu ochoten ovlivnit loterijní zákon. Je třeba přiznat, že zákon by skutečně někomu nahrál, a to obcím, které by herny mohly konečně vyhnat.

Návrh, který prošel Senátem, čeká na projednání poslanci již od jara

Vedle komunistů návrhy potápěla i ODS. V Senátu dokonce dvakrát – v roce 2006 a 2008. Až letos v lednu přežil cestu horní komorou v pořadí třetí senátní návrh. Jenže teď musí zdolat ještě sněmovnu, kde čeká už od jara. Jen za poslední týden padly tři návrhy (dva od ČSSD a jeden z KDU-ČSL), aby ho poslanci alespoň začali projednávat. Zatím však nic. Poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka k tomu dodává: „Když se tady v Poslanecké sněmovně nechce něco projednat, tak se řekne, že to je nesystémové, že se připravuje něco komplexního a že to bude něco řešit.“ 

Lobby ve sněmovně?

Poslanec Petr Bratský (ODS): „Zároveň mi dovolte, abych požádal o vyřazení bodu číslo 84, návrh loterijního zákona…tam je negativní stanovisko vlády s poukázáním na legislativní chyby. A ministerstvo financí připravuje nový loterijní zákon, který by do konce roku měl pan ministr Janota předložit.“


Naopak loni v květnu poslanci ruku zvedli pro daňové úlevy pro loterijní společnosti. Firmám tak ušetřili až čtvrtmiliardu ročně a naopak o ni připravili stát. Pro byli skoro všichni vyjma zelených, pár lidovců, hrstky lidí z ODS a přeběhlíka Miloše Melčáka. 

V přepočtu utratí každý Čech u blikající obrazovky ročně bezmála 10 tisíc korun. A stav mysli českých politiků dokumentuje i současný zákon o loteriích. Přestože je automat seřízen tak, aby na výhrách vracel v souhrnu jen dvě třetiny nasypaných peněz, zákon však o něm hovoří jako o „výherním“.

Vydáno pod