Právnická fakulta zpřístupní disertace s dohledem

Plzeň - Právnická fakulta v Plzni po kauze údajného plagiátorství jednoho z dnes již bývalých proděkanů znovu zpřístupní veřejnosti disertační práce. Rektor univerzity změnil své rozhodnutí z minulého týdne, které opíral o žádost akreditační komise. Ta chtěla, aby škola zamezila manipulaci s pracemi, v důsledku toho je knihovna zamkla. Komise se však ohradila, protože prý veřejnost musí mít možnost do prací nahlížet. Rektor Západočeské univerzity Josef Průša při dnešní návštěvě knihovny potvrdil, že od úterý tuto možnost opět lidé mít budou.

„Na znovuzpřístupnění jsme se dohodli s komisí. Bude to za určitých pravidel. Podle mě jsme to ale klidně mohli do 23. října vydržet, na takto krátkou dobu to není žádné zamezení veřejnosti ke kontrole,“ uvedl. Zamčení prací bylo podle něj nejlepším způsobem, jak manipulaci zabránit. To se ale nelíbilo akreditační komisi. Možnost do prací nahlížet podle ní přispěje k větší transparentnosti posuzování případu a zabrání dalšímu poškozování dobrého jména ZČU a českého vysokého školství obecně.

Vedoucí právnické knihovny Sylva Řehořová oznámila, že knihovna práce zpřístupní od úterý. Vyžádané svazky nesmí opustit k tomu určenou místnost, dotyčný bude pod dohledem zaměstnanců. „Ideální je, aby se zájemce objednal telefonicky a zaslal předem seznam prací, jež chce vidět,“ uvedla. Také se musí do knihovny zaregistrovat. Poplatek činí 100 korun a platí na rok.

V knihovně by dle Průši měly být k dispozici všechny disertační práce obhájené na fakultě kromě tří, které se zatím nepovedlo dohledat. K dispozici budou i rigorózní práce, kterých je údajně asi 1000. Právnická fakulta nyní připravuje veškeré podklady pro akreditační komisi, ta se ohlásila na 23. října.

Vydáno pod