Fischer na pátek pozval lídry stran k jednání o mandátu vlády

Praha - Premiér Jan Fischer pozval na pátek lídry stran, jejichž poslanci podpořili úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, na schůzku o mandátu vlády do voleb v roce 2010. Spolu se zástupci ODS, ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL tak pozval i poslankyni Olgu Zubovou jako jedinou zástupkyni Demokratické strany zelených ve sněmovně. S prioritami doplněného mandátu vlády chce Fischer seznámit také Poslaneckou sněmovnu, a to v době, kdy bude projednávat rozpočet na příští rok, tedy přibližně 20. října.

„Rád bych slyšel stanoviska jednotlivých politických stran,“ vysvětlil Fischer. Sám chce lídry stran seznámit s prioritami, u nichž on sám považuje za nutné, aby se na ně vláda soustředila. Věří, že páteční schůzka nebude poslední a rozhovory budou pokračovat.

Pro takzvaný Janotův balíček nehlasovali na konci září ve sněmovně jen poslanci KSČM. S legislativními změnami, které snižují schodek rozpočtu v příštím roce pod 165 miliard korun, vláda nepřímo spojila svůj další osud. Prot Fischer pozval na jednání i Zubovou. Ta zatím neupřesnila, co bude na jednání prosazovat. Předseda ODS Mirek Topolánek označil její pozvání na páteční jednání za obstrukci.

Obměna vlády nemusí být hned

Premiér připustil, že v pátek si „otestuje stanoviska stran“ k personálním změnám ve své vládě. „Nepředpokládám, že bychom v pátek odcházeli s personální rekonfigurací vlády,“ dodal. Například ODS velmi tvrdě žádá odchod ministra vnitra Martina Peciny, hrozí i možným stažením ministrů, které do úřednické vlády nominovala.

Fischerovi jeho ministři v tyto dny připravují své návrhy programových priorit za jednotlivá ministerstva. Předseda vlády ale na dnešním brífinku zdůraznil, že do tvorby doplněného programového prohlášení hodlá sám aktivně vstupovat.

Vydáno pod