Filip požaduje očištění Haló novin

Praha - Šéf akciové společnosti Futura Milan Špás má předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi předložit návrhy, které zbaví komunistický deník Haló noviny podezření z praní špinavých peněz. Filip prý k tomu generálního ředitele vyzval minulý čtvrtek, dosud ale žádný návrh nedostal. Haló noviny se dostaly do podezření po aféře poslanců KSČM Jiřího Dolejše a Čeňka Miloty ohledně ovlivňování zákonů za peníze.

Očistit Haló noviny by podle Filipa mohl například audit Futury. Předseda komunistů je ale přesvědčen, že Haló noviny pračkou špinavých peněz nejsou. „Prostě není pravda, že bychom prali nějaké nečisté peníze,“ zdůraznil Filip.

Futura, která vydává Haló noviny, je podle Filipa akciová společnost, kterou sice většinově vlastní komunisté, ale více než deset procent akcií vlastní asi 30 dalších akcionářů. I ti mohou podle Filipa svolat valnou hromadu a situaci řešit.

Bývalí komunističtí místopředsedové Jiří Dolejš a Čeněk Milota čelí podezření, že byli ochotni přijmout milion korun za to, že změkčí novelu loterijního zákona. Poslanec Dolejš v rozhovoru s reportérem Mladé fronty Dnes (MfD) vydávajícím se za majitele heren naznačoval, jak je možné tyto peníze „očistit“ prostřednictvím inzerce v Haló novinách. Figurant se kromě komunistů pokusil nachytat i politiky dalších stran.

Jiří Dolejš
Zdroj: ČT24