Viceprezident USA Biden přijede koncem října do Prahy

Praha/Washington - Mezi 20. a 24. říjnem dorazí do Česka americký viceprezident Joe Biden. Informaci potvrdilo české ministerstvo zahraničí. V České metropoli se „druhý muž USA“ setká s premiérem Janem Fischerem i prezidentem Václavem Klausem. Na programu bude i schůzka s významnými představiteli politické sféry a občanské společnosti. Kdy Biden přesně přiletí, není zatím jasné, v uvedených dnech má totiž naplánovanou i návštěvu Polska a Rumunska. Přípravy návštěvy začnou už příští týden, kdy do Prahy přijede americký pracovní tým, tedy jakýsi „předvoj“ delegace.

Cesta Joe Bidena do Česka má zřejmě posílit důvěru podlomenou po nedávném oznámení, že Washington ustupuje od plánů vystavět v Brdech nedaleko Prahy protiraketový radar. Podle Práva není stále vyloučeno ani to, že by s Bidenem mohla přijet i šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, která v té době má být v Evropě, mimo jiné v Rusku.

„Zato je jasné, o čem Biden povede řeč. O tom, že ve vztazích mezi Českem a USA je vše v pořádku, i když se radar v Brdech stavět nebude. A Bidenovi lidé budou patrně také sondovat, zda by si Česko nechtělo koupit americké stíhačky, až za pět let skončí pronájem švédsko-britských gripenů,“ tvrdí zase Mladá fronta Dnes. Biden by podle listu v Česku mohl hovořit také o možnosti využití amerických stíhaček. Pronájem švédských stíhaček v Česku totiž skončí během několika let a obrana bude řešit, co dál.