Dva muži v dodávce nepřežili střet s vlakem

Slatiňany (Chrudimsko) - Dva muži nepřežili dnes ráno střet své dodávky s osobním vlakem ve Slatiňanech na Chrudimsku. Cestující ve vlaku žádné zranění neutrpěli, informovala mluvčí chrudimské policie Věra Hamáčková. Řidič dodávky Renault podle policie zřejmě přehlédl světelné výstražné znamení a vjel na přejezd v době, kdy tam jel osobní vlak. Oba muži ve věku 51 a 53 let ve vozidle zemřeli. Po nehodě nejezdily po trati Pardubice–Chrudim až do půl dvanácté žádné vlaky.

Náraz byl nejspíše velmi silný. Strojvedoucí už nedokázal střetu zabránit. Z místa nehody na nechráněném přejezdu směrem na Vlčnov vlak vlekl dodávkový vůz až na další přejezd směrem na obec Orel vzdálený zhruba 100 metrů.

Podle mluvčího Drážní inspekce Jana Kučery výstražné zařízení v době nehody fungovalo. „Dvakrát proběhla simulace situace a prohlížely se i záznamy z rána. Od okamžiku, kdy světla začala blikat, do chvíle, kdy se vlak objevil na přejezdu, uplynulo 40 sekund. Z tohoto důvodu můžeme pochybení zabezpečovacího zařízení vyloučit,“ uvedl Kučera.

Mluvčí připomněl, že i v případě, že světla nesvítí, má na přejezdu označeném výstražnými kříži přednost vlak. Řidiči jsou proto vždy povinni zjistit, zda nepřijíždí vlak. Toto pravidlo ovšem většina českých řidičů buď nezná, nebo ignoruje.

Včetně smrtelné nehody ve Slatiňanech se letos stalo na železničních přejezdech již 170 nehod. Zemřelo při nich 25 lidí, dalších 65 bylo zraněno. Loni se za celý rok srazilo s vlaky 247 vozidel a při haváriích zahynulo 45 lidí.