Dělníci, které zasypal dům v Soukenické, jsou z Bulharska a Ukrajiny

Praha - Tři z dělníků, kteří zahynuli v sutinách zříceného domu v pražské Soukenické ulici, pocházeli z Bulharska. Čtvrtý byl z Ukrajiny. Bylo jim mezi 30 a 40 lety. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes. Policie tuto informaci ale zatím nepotvrdila. Pražský magistrát podá kvůli pádu domu trestní oznámení. Chce prověřit, zda nedošlo k obecnému ohrožení. Policie už případ vyšetřuje jako ublížení na zdraví.

Deník také napsal, že firma Sting Praha, pro kterou dělníci pracovali, pečovala o své zaměstnance „podivně“. Bydleli prý na okraji Prahy ve stísněných podmínkách a pracovali údajně načerno. To, že jeden z mrtvých je Ukrajinec, potvrdila v neděli ukrajinská ambasáda. Bulharské velvyslanectví se však ke spekulacím, že pod troskami domu zůstali bulharští občané, nechtěla vyjádřit až do doby, kdy policie zveřejní výsledky identifikace. 

Majitelé dají pozůstalým rodinám sto tisíc

Vnitřní část neobývané rekonstruované budovy v Soukenické ulici 25 se zřítila v pátek po poledni, hasiči na místě zasahovali přes 40 hodin. V noci ze soboty na neděli postupně našli těla čtyř zasypaných dělníků. Policie případ šetří jako ublížení na zdraví. Jeden z vlastníků nemovitosti přišel starostovi Prahy 1 vyjádřil lítost, vinný se ale necítí. Ta je prý na firmách, které stavební práce prováděly. Majitelé domu chtějí pozůstalé odškodnit. Každé rodině dají sto tisíc korun. Objekt v Soukenické ulici vlastní společnost Galerie - sen, za kterou stojí španělští vlastníci, kteří mají například hotely v Barceloně nebo Paříži.

Soukenická ulice se dnes otevře pro místní dopravu. Projíždět tudy budou moci rezidenti s auty do 3,5 tuny. Uzavřen zůstane pouze chodník u zřícené budovy. Zřícený dům nyní čeká demolice.

Praha podá kvůli zřícení domu trestní oznámení

Magistrát chce také prověřit činnost všech stavebních úřadů na území
hlavního města, i když zatím nemá žádné indicie, které by nasvědčovaly, že pracují špatně. Náměstek pro bezpečnost Rudolf Blažek dostal od rady hlavního města také za úkol vypracovat analýzu současného stavebního zákona. Podle městského statika Petra Macháně totiž zákon obsahuje chyby. Například stavební dozor si mohou vykonávat sami stavebníci. Radnice se domnívá, že za páteční neštěstí může s největší pravděpodobností právě stavbyvedoucí a stavební firma, která stavěla nad rámec povolení. Stavební firma údajně snížila podlahy ve sklepních prostorech asi o 0,5 metru, několik metrů nosné zdi tak zůstalo ve vzduchu.

Vnitroblok zříceného domu
Zdroj: ČT24