KDU-ČSL chce zachovat výši mateřské - peníze se vezmou z hazardu

Praha - Lidovci chtějí na pátečním setkání politických stran s premiérem Janem Fischerem navrhnout, aby mateřská zůstala stejná jako letos. Musel by se tak upravit už schválený balíček úsporných opatření. Potřebné prostředky by podle KDU-ČSL mohl poskytnout zisk z hazardu. Strana chce proto sněmovně předložit návrh loterijního zákona. Podle něj by museli podnikatelé zaplatit správní poplatek za každý hrací automat nebo videoterminál. Součastí normy je přitom i zákaz reklamy na hazard, jako je tomu u tabáku. Více pravomocí ohledně automatů by mělo přejít také na obce, které by měly samy rozhodnout, jestli ve svém katastru automaty chtějí.

Lidovci také navrhují vyšší odvody pro provozovatele hazardu. „Je to vyšší zpoplatnění hazardu, jak víte, dnes se odvádí na obecně prospěšné cíle v intervalu od 6 do 20 procent a náš návrh je zvednout tento odvod o padesát procent, tedy od 9 do 30 procent,“ uvedl šéf lidovců Cyril Svoboda. „Jsou to kroky, které odpovídají právní úpravě v Evropě, znamenají omezení hazardu, nikoliv likvidaci. Je velmi důležité, že se klade velká odpovědnost na obce a že se zavádí licenční poplatek jeden milion korun na deset let za provoz herního automatu nebo videoterminálu,“ dodal Svoboda. Právě na boj s korupcí a hazardem by se podle lidovců měla soustředit Fischerova úřednická vláda.

Na páteční schůzce svolané Fischerem bude lidovce zastupovat místropředsedkyně strany Michaela Šojdrová, Svoboda bude totiž v zahraničí.

Balíček ministerstva financí počítá se snížením mateřského příspěvku ze 70 na 60 procent vyměřovacího základu, zatímco rodičovský zůstane z rozhodnutí poslanců zachován v současné výši. 

Lidovci chtějí, aby provozovatelé dotovali kulturu

Novela, kterou chtějí lidovci předložit v nejbližších dnech sněmovně, počítá také s tím, že provozovatelé kasin a kurzových sázek budou odvádět peníze na obecně prospěšnou činnost do fondu ministerstva kultury. Nyní platí, že provozovatel kasina si může vybrat agenturu, které peníze odevzdává. Podle Svobody tak zákonnou povinnost provozovatelé kasin odvádějí „spřízněným agenturám či vysokým školám“. Lidovci navrhují zvýšit tyto odvody, což by znamenalo kromě jiného i větší příjmy pro obce o zhruba deset tisíc korun na celkových osmdesát tisíc za jeden automat v obci. 

Ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman:

„Hazardní trh potřebuje regulaci. Problém je v tom, že návrh novely, který připravují lidovci, je vytržený z kontextu, neodborný a šitý horkou jehlou.“

Ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman se domnívá, že lidovecké nárhy jsou likvidační a nedopovídají situaci v České republice. Milion korun za automat není podle něj regulační, ale likvidační opatření, které by v důsledku vedlo k rozbujení černého trhu. Herman sází spíše na ministra financí Eduarda Janotu, kterého považuje za odborníka. Janota chce totiž přijít s vlastním návrhem na regulaci hazardu do konce října.

Jedním z dalších kroků k omezení hazardu by mohla být podle lidovce Svobody i instalace čteček občanských průkazů a propojení automatů s registry
osobních údajů
, jak to popsal dnešním Lidovým novinám generální ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák. 

Hazard v Česku

V roce 2008

  • se léčilo 1 383 pacientů s diagnózou gamblerství ambulantně
  • 482 pak bylo hospitalizováno na psychiatrii
  • počet přijatých sázek činil 128,5 miliardy korun
  • z toho 63,3 miliard připadlo na automaty
  • na technické hry 35,9 miliard
  • na kurzové sázky 11,9

V Česku je

  • přes 106 000 herních zařízení
  • z toho 3/4 tvoří výherní automaty
Výherní automat
Zdroj: ČT24