Rozkopané Vrchlabí se připravuje na turisty a dopravní kolaps

Vrchlabí – Vrchlabí trápí dopravní situace. Ve městě se totiž buduje kanalizace a řidiči musí počítat s řadou kolon a dopravních omezení. Problémy se stupňují a práce ještě nejsou ani v polovině. Sedmnáctiměsíční stavba má skončit až příští rok v srpnu. Do té doby bude muset Vrchlabí čelit každodenním dopravním potížím, ale také zimě, která může pro stavbu znamenat výraznou komplikaci. Za sněhem navíc do města přijede mnoho lyžařů, kteří uváznou v zácpách. Městu k tomu hrozí, že na dokončení prací nebudou peníze.

Do projektu Čisté horní Labe vložilo Vrchlabí asi 580 milionů korun. Přes polovinu našlo v rozpočtu, zbytek dostalo od Evropské unie. Peníze se mají proměnit v 37 kilometrů kanalizace, celkem mají práce trvat sedmnáct měsíců.

Pro modernizaci svého města ale přinášejí obyvatelé Vrchlabí nemalé oběti – doprava ve městě kolabuje a stále se objevují nové výkopy. „Jsou situace, že lidé nevědí, když ráno opustí svůj dům, jak se odpoledne dostanou do garáže,“ uvedl starosta města Jan Sobotka.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Jen v tomto týdnu se pracuje na 40 různých místech Vrchlabí. Přednost mají silnice, které v zimě nejvíce využívají turisté cestující do hor, přesto mají obyvatelé města z příchodu zimy obavy. O tom, co se stane, až dorazí lyžaři a začnou mrazy, nechtějí místní příliš hovořit. „Některé věci si dovedeme představit a jiné ne. Záleží, jak se tady zima na nás vyřádí,“ shrnul zastupitel František Drážný.

Kromě dopravního kolapsu během zimní sezony hrozí i další problém. Peníze vyčleněné na rekonstrukci nemusí stačit, přitom už současná investice 300 milionů korun se rovná celoročnímu rozpočtu města. Stávající úvěr tak bude Vrchlabí splácet celou čtvrtinu století.