Na Táborsku hoří obří skládka, lidé by neměli větrat

Želeč - Hasiči stále bojují s rozsáhlým požárem skládky v Želči na Táborsku. Hořet začalo v noci na středu a už jsou zasaženy skoro dva hektary z celkem tříhektarové skládky. Nad oblastí se vznáší dým a je cítit zápach, obyvatelé Želče, Plané nad Lužnicí a dalších okolních obcí včetně Tábora ale podle hasičů ohroženi nejsou. Pro jistotu by ale neměli větrat a vycházet ven. Proč začalo hořet, se zatím neví. V úvahu přichází samovznícení, ale i úmyslné zapálení.

Hasiči se rozhodli postavit nouzový vodovod z asi dva kilometry vzdáleného rybníka. Na místě pomáhá i armádní technika - speciální vojenský stroj a několik bagrů, které navažují zeminu a tou se skládka zasypává. Hasičům se sice podařilo západní část skládky skoro uhasit, plameny se ale přesunuly na východní část. Po zhruba osmi hodinách hasiči požář lokalizovali, úplné uhašení odpadu ale potrvá několik dnů a další asi týden hasičům zaberou dohašovací práce.

Škodliviny v ovzduší lidi neohrozí

Pracovníci chemické laboratoře, kteří měřili koncentraci škodlivin v ovzduší, zjistili, že hodnoty jsou mírně zvýšené, ale zdaleka nedosahují nebezpečných hodnot. O požáru hasiči vyrozuměli starostku Želče i starosty Plané nad Lužnicí a Tábora. Kouř je totiž viditelný z velké dálky a mohl by u lidí vzbudit obavy. Lidé ze Želeče nemuseli být evakuováni, protože podle tamní starostky vítr fouká pro obec příznivě.

Požár byl nahlášen v jednu hodinu ráno. Asi po hodině hašení musel velitel zásahu přivolat posily. Hasiči vyčerpali víc než padesát cisteren. Likvidace požáru spočívá v postupném rozhrabávání skládky a prolívání vodou. Pro hasiče je zásah mimořádně náročný - hoří na velké ploše a ohnisko je hluboko pod horkým povrchem. Musí zasahovat v dýchacích přístrojích.

Skládka slouží pro ukládání odpadů z celého Táborska a ročně se na
ni uloží zhruba padesát tisíc tun odpadu. Už dříve ji zasáhly požáry, poslední velký požár byl v červenci před dvěma lety.

V noci shořela střecha části josefovské pevnosti na Náchodsku

V noci na dnešek také shořela v Josefově na Náchodsku půda a střecha velkého obytného domu. Policie z domu evakuovala 25 lidí. Škoda podle odhadu hasičů činí čtyři miliony korun. Nikdo nebyl zraněn. Příčinu ohně hasiči vyšetřují.

Dům, který je součástí josefovské pevnosti z konce 18. století, začal hořet po 22:00. Devět jednotek hasičů dostalo požár pod kontrolu zhruba po hodině a půl. Asi 40 metrů dlouhý dům má přízemí s podnikatelskými prostory, v prvním patře je 13 bytů. „Díky velmi silným stropům se oheň do bytů nedostal a nedostala se do nich ani voda z hašení,“ řekl hasič. Dnes ráno ještě dvě jednotky hasičů oheň dohašovaly.

Požár skládky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod