Policie opět žádá o vydání europoslance Ransdorfa kvůli nehodě

Praha - Pražská policie znovu požádala Evropský parlament (EP) o vydání europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa k trestnímu stíhání kvůli nehodě, při níž předloni v červnu v Praze autem porazil ženu a lehce ji zranil. Píše to list Právo s odvoláním na mluvčího pražských policistů Tomáše Hulana. „Požádali jsme v průběhu září europarlament, aby znovu zbavil zmíněného poslance imunity a vydal ho ke stíhání pro totožný skutek jako poprvé,“ řekl listu Hulan. Očekáváme stejnou časovou prodlevu jako v prvním případě, doplnil.

Česká policie už jednou o Ransdorfovo vydání žádala. Europarlament o něm letos v únoru rozhodl, tehdy úřadům z Prahy vyhověl. Potřebný dokument se ale do Česka dostal i přes opakované urgence až v červenci, tedy měsíc po eurovolbách. Ransdorf byl znovu zvolen, a proto státní zástupci z Prahy 2 nařídili policii, že musí Ransdorfovo stíhání pro ublížení na zdraví z nedbalosti zrušit a znovu požádat o zbavení jeho imunity nově zvolený EP.

V únoru Ransdorf sám hlasoval o zbavení vlastní imunity

„Mně je velmi nápadné, že EP věc postoupil dál, ale do Prahy to nedorazilo a podklady ležely dlouhou dobu na českých zastupitelských úřadech,“ uvedl Ransdorf. Vidím v tom dvě možná vysvětlení, buď neschopnost české veřejné správy, anebo se někomu hodím jako součást určitých her, dodal. O nové žádosti policistů Ransdorf nevěděl. V únoru sám hlasoval o zbavení vlastní imunity.

Vydáno pod