Byla to zkouška. Nikdo mi nemohl poradit, říká první člověk ve volném vesmíru

Praha – V Praze se v těchto dnech sešla padesátka světových astronautů, kteří přijeli na pozvání našeho kosmonauta Vladimíra Remka. Jedním z účastníků setkání je Alexej Leonov, který v roce 1965 jako první člověk vystoupil do volného prostoru. Jenže vesmírný skafandr se ve vakuu nafoukl do takové míry, že Leonov se nemohl vrátit zpět na loď. „Všechno, co se dělá poprvé, je nebezpečné,“ říká s úsměvem Leonov a dodává, že dodnes neexistuje možnost, jak vyzkoušet vesmírný oblek už na zemi. „Byla to zkouška. Nikdo nevěděl, jak to dopadne, nikdo mi nemohl poradit,“ říká.

„Předpokládalo se, že kdyby skutečně došlo k obrovské deformaci, tak budu řešit tuto situaci snížením tlaku. A toto jsem právě udělal. Ale porušil jsem regule, protože jsem to nehlásil na Zemi. Nechtělo se mi sdělovat do velitelského střediska, že mám nějaké problémy,“ vzpomíná Leonov. Nakonec se ve zdraví vrátil do lodi a na Zem.

Do vesmíru se Leonov vypravil ještě jednou v roce 1975 jako velitel projektu Sojuz-Apollo, kdy se moduly Sojuz a Apollo spojily na oběžné dráze. Leonov si tehdy symbolicky podal ruku s americkým astronautem Thomasem Staffordem. Oba muži se posléze stali výbornými kamarády.

Rozhovor s Alexejem Leonovem (zdroj: ČT24)

„Přál bych vám zažít, jak dojemné vztahy mezi sebou kosmonauti mají. Oni se navzájem vnímají jako reprezentanti Země. Země je jejich domov bez hranic. Je to naprosto nová filozofie a psychologie bratrských vztahů,“ vysvětluje Leonov.

Sovětští vyšetřovatelé úmyslně zkreslili příčiny Gagarinovy smrti

Leonov byl také velice dobrým přítelem Jurije Gagarina, prvního člověka, který vzlétl do vesmíru. Gagarin zemřel při leteckém neštěstí v roce 1968 a jeho úmrtí zůstává dodnes nevyjasněné. Leonov se své knize Dvě strany měsíce, kterou napsal společně s kolegou Davidem Scottem, tvrdí, že sovětští vyšetřovatelé úmyslně zkreslili příčiny Gagarinovy smrti.

„Během vyšetřování byl sepsán takový primitivní dokument, že letadlo vykonalo prudkou otáčku, protože se něčemu vyhýbalo, nějakému vzdušnému jevu,“ říká Leonov. Proto údajně letadlo spadlo, aniž by byl jeho ztroskotáním kdokoliv vinen. „Za touto formulací se ve skutečnosti skrýval špatný stav letového provozu v okolí Moskvy,“ namítá Leonov. Podle něj se v těsné blízkosti Gagarinova letadla objevil zkušební pilot, jehož letoun vybudil silný proud vzduchu. Ten strhl Gagarina do spirály a vedl k jeho pádu.

Alexej Leonov

Narodil se 30. května 1934 na sibiřské vesnici jako osmý z devíti dětí. V roce 1953 odešel do vojenského učiliště. Brzy se dostal k pluku, kde získal leteckou kvalifikaci. Posléze byl vybrán k výcviku kosmonautů. V roce 1960 se oženil a absolvoval první testy společně s Jurijem Gagarinem a dalšími. Leonov je známý svou zálibou v malířství, na několika výstavách také předvedl svá díla. Ve vzpomínkové knize Dvě strany měsíce, kterou napsal s americkým astronautem Davidem Scottem, se věnoval nejasné smrti Gagarina. Alexej Leonov má dvě děti.

Jirij Gagarin v roce 1961 a v roce 1968
Zdroj: ČT24