Obvinění z Vítkova zřejmě zápalnými lahvemi útočili už dříve

Ostrava/Vítkov - Obvinění v kauze žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově se mohli v minulosti podílet na dalších podobných zločinech například v Bruntále a Moravském Berouně. Vyplývá to z dosavadních výsledků vyšetřování. Potvrdila to i státní zástupkyně Brigita Bilíková. O možné spojitosti případů informoval server Aktuálně.cz.

„Mohlo to tak být. V rámci naší kauzy jsme získali poznatky, které se vztahují k předchozím útokům. Jsme ale na úplném začátku,“ řekla žalobkyně. Pokud se náznaky potvrdí, vyšetřovatelé vítkovské kauzy informace předají policistům, kteří zatím neúspěšně vyšetřovali starší případy.

Spojitost mezi Vítkovem a dalšími žhářskými útoky policie hledala už od začátku vyšetřování. „Procházíme starší případy a zjišťujeme, zda neodpovídá způsob provedení,“ řekl už dříve mluvčí severomoravské policie Miroslav Pech.

Kriminalisté se zaměřili například na události z Moravského Berouna. Tam loni v říjnu zápalnou lahev použil zatím neznámý pachatel. Policii se dosud útočníka nepodařilo dopadnout a případ už odložila. Koncem ledna se ale podobná událost opakovala. Do domu Romů útočník či útočníci vhodili dvě zápalné lahve. Nikdo ale nebyl zraněn. Jedna z lahví se tehdy rozbila o parapet a druhá o vnější sklo a zůstala ležet mezi okny. Následný požár uhasil kolemjdoucí.