ČSSD vyzvala ODS a zelené k podpoře Špidly

Praha - ČSSD vyzvala občanské demokraty a Stranu zelených, aby podpořili nominaci Vladimíra Špidly na funkci eurokomisaře. O kandidátovi sociálních demokratů informoval předseda ČSSD Jiří Paroubek Fischerův úřad písemně. Premiér v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že je přesvědčen o možnosti shody na jednom z kandidátů, které mu nabídly politické strany. Podle Fischera by české portfolio nemělo být slabší než místo komisaře pro zaměstnanost, sociální záležitosti a rovné příležitosti, které nyní Špidla zastává. Premiér bude o českém eurokomisaři jednat na úterní schůzce s José Manuelem Barrosem.

ODS nabídla někdejšího vicepremiéra pro evropské otázky Alexandra Vondru. Lidovci přišli s bývalým ministrem Pavlem Svobodou, KSČM navrhla kosmonauta a nynějšího poslance Evropského parlamentu Vladimíra Remka. Strana zelených podporuje neúspěšného kandidáta loňských prezidentských voleb Jana Švejnara, počítala však s tím, že ho podpoří i ČSSD. Shoda podle Fischera ale zatím nepanuje ani nad možným portfoliem. Praha si podle něj v této otázce „monitoruje, co dělá konkurence“, tedy například novější členové sedmadvacítky.

„Po tom všem, co letos Paroubek ve vztazích EU a ČR spáchal, může žádat maximálně o milost,“ reagoval na Paroubkovu výzvu předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. Socialisté iniciovali v polovině českého předsednictví pád jeho koaliční vlády.

Pokud by Česko nakonec Špidlovo jméno navrhlo, tak by se to určitě líbilo evropským socialistům, kteří chtějí obsadit vlivná místa v Evropské komisi. Dokonce tím podmiňují svou podporu komisi při hlasování v Evropském parlamentu a José Manuel Barroso jejich hlasy nutně potřebuje. Z tohoto hlediska by byl Špidla i pro něj vhodným kandidátem, současný český eurokomisař má i tu výhodu, že do Bruselu přichází z jedné z nových členských zemí EU, které by měly být ve vedení komise zastoupeny.  

ČSSD by byla ochotná vyměnit jednoho ze „svých“ ministrů

Na tiskové konferenci mluvil předseda ČSSD i o případné výměně některého z ministrů, které strana nominovala do Fischerovy vlády. Paroubek připustil, že by ČSSD byla ochotna jednoho slabého ministra vyměnit, o žádných jménech ale nespekuloval.

ČSSD nominovala ministra kultury Václava Riedlbaucha, ministra práce Petra Šimerku, ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho, pro místní rozvoj Rostislava Vondrušku, průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského, vnitra Martina Pecinu, zahraničí Jana Kohouta a zemědělství Jakuba Šebestu.

Výměnu některého z ministrů však šéf ČSSD považuje za málo pravděpodobnou. Fischer už o možných personálních změnách ve svém kabinetu hovořil. „Přiznám se, že nevidím nějaké velké důvody, pokud jde o těch osm nominantů sociální demokracie. Možná v jednom případě, a to je všechno,“ uvedl Paroubek.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24