Olomoucká univerzita nezvolila poprvé v historii rektora

Olomouc - Akademický senát Univerzity Palackého v Olomouci (UP) dnes ani ve třech kolech nezvolil rektora pro příští funkční období. O post se ucházeli dosavadní rektor Lubomír Dvořák a děkan Filozofické fakulty UP Ivo Barteček. Ani jeden z nich ale nezískal potřebný počet hlasů. Nové volby se podle předsedy Akademického senátu UP Romana Kubínka uskuteční 4. listopadu.

„V novodobých dějinách univerzity je to poprvé, co akademický senát rektora nezvolil. Bylo to vyrovnané utkání,“ řekl Kubínek. Senát vyhlásil nové volby, které se podle volebního řádu musí uskutečnit do měsíce. Členové akademické obce mohou do 14. října podávat návrhy na kandidáty, konečný seznam včetně jejich stanoviska ke kandidatuře bude znám 19. října.

Rektor a neúspěšný kandidát Dvořák do nového klání zřejmě nepůjde

Dvořák do nového klání pravděpodobně nepůjde: „Stát se může cokoliv, ale zřejmě znovu kandidovat nebudu.“ Jeho protikandidát si hodlá ponechat čas na rozmyšlenou. „Program je hotov a stálo by za to, aby byl naplněn,“ uvedl Barteček.

Pro vítězství ve volbách potřeboval jeden z kandidátů celkem 13 hlasů senátorů. Zatímco v prvním kole s osmi hlasy zvítězil Barteček, ve druhém kole se pořadí obrátilo. Do třetího kola tak postupoval pouze Dvořák, který ale nakonec obdržel jen sedm hlasů.

Nový rektor povede univerzitu od února příštího roku do roku 2014

Ministerstvo školství chce znát rozhodnutí senátu do konce října, univerzita ale požádá o týdenní odklad. Nový rektor povede univerzitu od února příštího roku do roku 2014. Stávajícímu rektorovi Dvořákovi totiž vyprší funkční období na konci ledna příštího roku.

Dvořáka zvolil Akademický senát UP v říjnu 2005, protikandidátem mu byl tehdejší děkan Pedagogické fakulty UP František Mezihorák. V únoru 2006 Dvořák vystřídal v čele univerzity Janu Mačákovou, která UP vedla už po dvě funkční období a znovu kandidovat nemohla. Dvořák stál v čele UP Palackého i v letech 1997 až 2000.

  • Lubomír Dvořák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/178/17770.jpg
  • Ministerstvo školství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/929/92840.jpg