Strojvůdce dostal za nehodu v Paskově podmínku a zákaz činnosti

Frýdek-Místek - Podmíněný tříletý trest se zkušební dobou pět let a zákaz činnosti na 6,5 roku dnes dostal bývalý strojvedoucí, který podle obžaloby letos v únoru zavinil srážku dvou vlaků u železniční stanice Paskov na Frýdecko-Místecku. Rozhodl o tom Okresní soud ve Frýdku-Místku. Při nehodě se tehdy zranilo 56 lidí, z toho tři vážně.

„Soud rozhodl, že jsou tam tři těžké újmy, což je znakem skutkové podstaty trestného činu obecného ohrožení, a proto soud takto rozhodl,“ uvedl po jednání obhájce vlakvedoucího Miroslav Kovář. Soudce ovšem přihlédl také k lítosti, kterou obžalovaný upřímně projevil a uložil mu tedy nejnižší možný trest. I ten ale přijde obžalovanému jako moc přísný. Naopak státní zástupce žádal nepodmíněný trest a zvažuje odvolání.  

Obžalovaný vlakvedoucí  u soudu nedokázal vysvětlit, proč přehlédl červené světlo. Prý si nic nepamatuje, sám utrpěl poranění hlavy. Svého činu lituje a poškozeným poslal písemnou omluvu. Podle jeho obhájce k nehodě nemuselo dojít, kdyby České dráhy ve stanici Paskov nezrušily výpravčího. Dráhy ale trvají na tom, že stanice Paskov je bezpečná i bez něj.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Nehoda se stala 16. února ráno asi půl kilometru před železniční stanicí v Paskově na Frýdecko-Místecku. Janoušek, strojvedoucí motorového vlaku jedoucího od Paskova do Ostravy, podle policie nepočkal na příjezd osobního vlaku z Ostravy, s nímž se měl ve stanici křižovat. Podle výsledku policejního vyšetřování obžalovaný strojvedoucí stihl před nehodou zatáhnout rychlobrzdu, a snížil tak rychlost ze 70 kilometrů v hodině na 41 kilometrů v hodině, čímž zmírnil následky srážky.