Kulatý stůl o vědě byl neúspěšný, Fischer nedorazil

Praha - Dnešní jednání u kulatého stolu o financování vědy v Česku bylo podle rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla neúspěšné. Za napjatou označili atmosféru na jednání i ministryně školství Miroslava Kopicová a ředitel Akademie věd (AV) Jiří Drahoš. Kulatého stolu se proti očekávání nezúčastnil premiér Jan Fischer, přestože nad jednáním převzal záštitu. Rozhodl se tak kvůli demonstracím proti vládní politice ve vědě a výzkumu.

„S vládou i se mnou osobně je možné věcně jednat za jednacím stolem a hledat řešení, nebo lze demonstrovat a křičet, že vláda 'vraždí českou vědu'. Každopádně není možné činit oboje současně,“ napsal Fischer Drahošovi. Vyzval také ředitele AV, aby se distancoval od nátlakových akcí a pomohl obnovit důvěru, bez níž není jednání možné. Fischer v dopisu zdůraznil, že věnuje problematice vědy a výzkumu velkou pozornost. V době hospodářské krize ale musí dbát na rovný přístup ke všem sociálním skupinám.

Drahoš označil premiérovo rozhodnutí za překvapující a uvedl, že jeho důvodům zcela nerozumí. „Já tyto demonstrace neorganizuji, ale rozumím tomu, že se jich účastní lidé, kterým není jejich budoucnost lhostejná,“ řekl novinářům. Drahoš také zdůraznil, že dnešní kulatý stůl se vůbec neměl týkat AV a on by ho s demonstracemi a s happeningy nespojoval - nicméně před sídlem akademie stála i dnes skupina demonstrantů, která rozdávala letáky varující před zánikem české vědy.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Na otázku směřování české vědy vůbec nedošlo

Kopicová při odchodu z jednání řekla, že vláda vědu podporuje, což podle ní dokazuje i rozhodnutí premiéra omezit státní dotaci pro AV v roce 2010 jen o půl miliardy místo plánované miliardy. „Také jsme na poslední vládě připravili společné rozhodnutí všech členů vlády jednomyslně schválené, že finanční prostředky na Akademii věd nebudou v letech 2011 a 2012 klesat,“ řekla ministryně. Podmínkou pro to je, že se začnou podnikat určité transformační kroky a změní se fungování AV, které je podle Kopicové v současnosti neufinancovatelné.

Problematika financování AV na dnešním jednání zastínila původně avizované téma, kterým mělo být směřování české vědy v příštích letech. „To původně avizované téma - jak dál se strukturou vědy v ČR - tak na něj prostě vůbec nedošlo a spíše šlo o živelnou rozpravu na téma, jak s financováním Akademie věd,“ řekl Hampl. Podle něj k tomu přispěla především nedostatečná příprava na dnešní jednání. „Vůbec jsme se nedostali k nějaké systémové diskusi o tom, o čem jsme měli diskutovat,“ připustil i Drahoš. „My jsme na dnešním jednání vůbec neměli mluvit o rozpočtu AV, vůbec jsme neměli mluvit o financování,“ zdůraznil. Podle něj nebyla ze strany některých účastníků vůle otevírat určitá témata.

Laboratorní testy
Zdroj: ČT24