Požár skládky mají hasiči pod kontrolou

Želeč - Po šestačtyřiceti hodinách se podařilo hasičům dostat požár skládky v Želči na Táborsku pod kontrolu. Z hordy odpadu v současnosti už ani nestoupá dým, hasiči a civilní zaměstnanci ji zavezli silnou vrstvou písku a zeminy. Předpověd počasí je rovněž příznivá, v noci a částečně také během dnešního dne se mají v lokalitě vyskytnout deště, což hasičům usnadní další asi týdenní monitoring místa požáru.

Hasiči měřili teplotu skládky pomocí termokamery a podle měření během několika hodin ochladla z 20 na 12 stupňů Celsia. O půlnoci rozhodl velitel zásahu o ukončení dohašovacích prací.

Obří skládku v Želči, která slouží k ukládání odpadu z celého Táborska, zachvátil oheň krátce po půlnoci v noci na středu. Hořela plocha o rozloze jednoho hektaru. Po zhruba osmi hodinách hasiči požár lokalizovali, úplné uhašení odpadu ale potrvá několik dnů. Kvůli dýmu radili hasiči lidem z okolí nevětrat a nevycházet ven, i když podle odborníků škodliviny v ovzduší nedosáhly nebezpečných hodnot. Do potravinářských závodů v okolí se ale tato zpráva oficiálně dodnes nedostala.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Hasiči už odvezli mobilní laboratoř, demontovali speciální vodovodní systém a odpoledne předali areál provozovatelům. V průběhu víkendu rozhodne management o tom, kdy skládku znovu zprovozní. Při hašení spotřebovali asi 9000 kubíků vody, s rozhrabáváním pomáhala i armádní těžká technika. Téměř celá plocha je nyní navíc pokrytá udusanou vrstvou hlíny. Příčiny požáru zatím jasné nejsou.

Vydáno pod