Exekutoři mohou pomoct při rozvodech

Praha – Pokud se manželé při rozvodu nedohodnou na rozdělení bydlení, rychlým řešením mohou být exekutoři. I když to stojí peníze, může to být jediná možnost, jak se bývalého partnera zbavit. V podobné situaci se ocitla Kateřina Mrázková, která se rozvedla před pěti lety. Její bývalý manžel se ale z bytu odmítá vystěhovat, a tak na čtyřiapadesáti metrech čtverečních žije pět lidí. Dvě děti spí dokonce na chodbě.

„Nenapadlo mě, že těch pět let tady bude s námi bydlet a že ho nebudu moci z bytu dostat. Pořád mi vyhrožuje, proto jsem s tím chodila i na policii,“ vyjádřila se Kateřina Mrázková. Policie exmanžela, který nejenže nepřispívá na nájem, ale neplatí ani alimenty, z bytu natrvalo vyprovodit nemůže. Bývalý partner se nechce z bytu hnout ani poté, co soud pravomocně rozhodl, že se musí vystěhovat. Využívá dál všechny možnosti, které mu zákon dovoluje, aby ve společné domácnosti zůstal.

„Ve většině případů se jedná o občanskoprávní řízení, kde policie ČR nemůže zasáhnout,“ vysvětlila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká. Právnička proto paní Mrázkové doporučila obrátit se raději na exekutorskou firmu. Jedná se o dražší, ale zato rychlejší způsob, než čekat na verdikt dalších soudů.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

„Rozhodně nejde o příjemnou agendu, ale je pravda, že podobných případů jsme už letos řešili desítky,“ řekla mluvčí exekutorské komory Monika Zajícová. Pokud dotyčný odmítá opustit dům nebo byt, může mu exekutor na místě uložit pořádkovou pokutu až 50 tisíc.

Vydáno pod