Začíná topná sezona: Je načase shánět kominíka a zkontrolovat kotle

Praha - Hasiči už letos museli likvidovat víc než 420 požárů, které souvisely se špatným provozem kotlů, krbů a zanešených komínů. To je nejvyšší počet za poslední čtyři roky. Lidé totiž podle hasičů i kominíků čím dál víc zanedbávají prevenci. V současné době začíná topná sezona, a proto je nejvyšší čas shánět kominíka a nechat si zkontrolovat kotle. Jenže to podle hasičů udělá málokdo. Cena za kontrolu spotřebičů a vymetení komínu se přitom pohybuje v řádech stovek korun.

Na vznik požárů má vedle technických závad na topidlech velký vliv i lidská neopatrnost či neznalost. Podle mluvčího hasičů Petra Kopáčka jsou častými příčinami například nesprávná obsluha topení, manipulace se žhavým popelem, umístění hořlavých látek v blízkosti topidla, špatné umístění či instalace topidla, zazděný trám nebo spáry v komíně. Požár mnohdy zaviní i jiskra z komína nebo vznícení sazí.   

Svou roli hraje i to, že někteří lidé přešli z plynového nebo elektrického vytápění znovu na topení dřevem nebo uhlím, aniž tomu přizpůsobili komín, uvedl mluvčí. V této souvislosti připomenul, že hasiči mohou za špatně vyčištěný komín nebo jiné porušení zásad bezpečného provozu topidel a komínů udělit i desetitisícové pokuty. Doporučil proto, aby lidé svěřili vyčištění komínů a zkontrolování tepelných spotřebičů raději odborníkům.   

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Ačkoli topná sezona ještě pořádně nezačala, hasiči už vyjížděli k prvním požárům, které souvisely se špatným provozem kamen a komínů. Loni zasahovali hasiči u 729 podobných požárů. Škody se vyšplhaly na téměř 108 milionů korun, pět lidí při nich přišlo o život a 76 bylo zraněno.