Čeští politici ratifikaci v Polsku vítají

Praha – Polsko dnes při slavnostním ceremoniálu a podpisu prezidenta Lecha Kaczyńského došlo k završení své ratifikace Lisabonské smlouvy. Obrátilo tak veškerou pozornost evropských státníků a zahraničních novinářů na Českou republiku a především na prezidenta Václava Klause, jehož podpis by definitivně proces schvalování reformního dokumentu ukončil. Český premiér Jan Fischer uvítal završení ratifikace v Polsku a věří v to, že v „dohledné době“ se tento dokument upravující činnost Evropské unie podaří přijmout i v Praze. Ministr pro EU Štefan Füle doufá, že smlouvu Česko ratifikuje do konce roku.

Evropa čeká na podpis prezidenta a tvrdého kritika smlouvy Václava Klause, ale také na rozhodnutí Ústavního soudu, který ji na návrh několika senátorů posuzuje. Klausova kancelář zatím polský krok nekomentovala. Klaus ratifikační proces v ČR ještě víc zkomplikoval tím, že nečekaně a bez konzultací s českou vládou začal vyžadovat trvalou výjimku z Listiny základních práv a svobod, která je součástí Lisabonské smlouvy. Fischer už odmítl možnost, že by jednání o výjimce mohla vést ke znovuotevření ratifikace v celé EU.

ODS podle stranického mluvčího Martina Kupky opakovaně upozorňovala na to, že prodlužování ratifikačního procesu ČR neprospívá. Občanští demokraté jsou přesvědčeni o tom, že prezident Klaus ratifikaci po kladném výroku ÚS dokončí, ať už nalezne shodu s vládou na svých dodatečných požadavcích či nikoliv. Kupka připomněl, že Lisabonskou smlouvu schválily obě komory českého parlamentu.

Sociální demokrat a šéf zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Jan Hamáček označil Kaczyńského krok za potěšující zprávu, „která ovšem ČR staví do plného světla, protože jsme poslední zemí, jež ještě neratifikovala“. Nyní se prý zraky celé EU upírají na Prahu a především na Pražský hrad. „Doufám, že se ratifikace do konce roku stihne, ale už si to netroufám odhadovat. Jde plně o rozhodnutí prezidenta, jehož kroky jsou v této věci nepředvídatelné,“ podotkl Hamáček.

Předseda KSČM Vojtěch Filip očekával, že Česko bude v ratifikaci Lisabonské smlouvy poslední. „Česká republika musí učinit své suverénní rozhodnutí. Mne stále mrzí, že se o Lisabonské smlouvě nehlasovalo v referendu, bylo by to pro ČR možná méně politicky komplikované a důstojnější,“ podotkl lídr komunistické strany.

Šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda řekl, že prezident by neměl váhat a podepsat Lisabonskou smlouvu okamžitě, neboť s ní souhlasily obě komory českého parlamentu a už se vyjádřil i ÚS. „Slíbil věrnost ČR a také, že bude dodržovat její zákony,“ uvedl Svoboda.

Exministr zahraničí a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg poblahopřál „Polákům, že to mají konečně za sebou“. „Pouze doufám, že to konečně podepíše i náš pan prezident. Měl by sledovat příklad pana Kaczyńského,“ řekl senátor a zastánce reformující smlouvy, který přímo v Lisabonu spolu s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem smlouvu podepisoval.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška má za další ostudu pro ČR fakt, že země stále ratifikaci Lisabonské smlouvy neukončila. „Ukázalo se, že Češi se nedokážou včas a jasně dohodnout, co je v jejich zájmu,“ míní Liška. Podle něj je v životním zájmu ČR být součástí evropské integrace.