Ministerstvo spravedlnosti chce sjednotit výměr výživného

Praha – Ministerstvo spravedlnosti hodlá sjednotit přístup soudců v případech určování výživného, podle některých právníků i soudců připomíná soudní praxe spíše sázku do loterie. Ministryně spravedlnosti řekla České televizi, že po získání informací ze všech soudů o tom, jakým způsobem přistupují k výživnému, se její úřad obrátil na Nejvyšší soud s žádostí o sjednocení judikatury.

Přitom od původního plánu zavést v rozhodování o výživném tabulkové výměry, jako pomocný materiál pro soudce, ministerstvo ustoupilo. Soudkyně Hana Nová ale vidí v zavedení tabulek, které fungují například v Rakousku nebo Německu, řešení už proto, že dotyčné soudce k ničemu nenutí, ale představují pro ně jasné vodítko. „Potom je to stejných třeba 15 nebo 18 procent pro dítě, jehož tatínek je kopáč, a pro dítě, jehož tatínek je milionář,“ uvedla pro ČT soudkyně.

Nejednotné rozhodování je nejen nepředvídatelné pro zainteresované rodiče, ale také představuje složitější situaci pro zastupující advokáty. „Člověk se musí orientovat podle toho, o jaké místo jde, jaký soudce bude v kauze rozhodovat, a až teprve na posledním místě jsou platy matky nebo otce,“ soudí advokát Václav Vlk.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)