Města bojují proti opatrovnictví dlužníků za telefon

Otrokovice/Teplice/Praha – Některá česká města se ohrazují proti vynucenému opatrovnictví lidí, kteří dluží mobilním operátorům. Zákon totiž umožňuje výlučně Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ), aby je ve správním řízení ustanovil opatrovníkem dlužících občanů, které sám nemůže najít. Tím městům narůstají personální a administrativní nároky, stejně jako statisícové náklady. Třeba Otrokovice se chystají obrátit na ombudsmana, Teplice zase podávají žalobu.

„Nejsme personálně zařízeni na to, abychom fungovali jako právní zástupci soukromých zájmů občanů města ve správních řízeních. Navíc je to hrazeno z rozpočtu města,“ odůvodnila postup města Otrokovice mluvčí Lenka Krupková. Primátor Teplic a senátor za ODS Jaroslav Kubera považuje podle svého vyjádření pro ČT za absurdní, aby starosta byl opatrovníkem těchto dlužníků.

Mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková:

„Víme, že se někteří starostové obrátili na soud, protože s opatrovnictvím nesouhlasí, my vyčkáme na rozhodnutí soudu, a to pro nás bude závazné.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Operátoři mají ze zákona jedinečnou výhodu, jakou legislativa nenabízí žádným dalším poskytovatelům služeb, když za ně dluhy klientů vymáhá státní úřad. Teplický primátor se proto hodlá obrátit také na antimonopolní úřad. „Připadá nám nemístné, aby jeden dodavatel, na rozdíl od dodavatelů vody, plynu nebo elektřiny, měl takovou výhodu a pomocí zneužívání správního řádu si takto vymáhal své dluhy,“ uvedl Kubera.

Radnice již bezúspěšně žádaly o pomoc i ministerstvo vnitra s požadavkem změny správního řádu. Ministerstvo tvrdí, že města mají prostředky, jak se bránit i podle toho současného. „Domníváme se, že je možné řešit situaci pomocí platné právní úpravy, takže změnu legislativy nepřipravujeme,“ konstatoval mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.