Vláda dnes projedná Klausovo stanovisko i státní rozpočet

Praha - Kabinet Jana Fischera dnes přijme zprávu o plnění státního rozpočtu za letošní první pololetí. Ke konci června Česko hospodařilo se schodkem víc než osmašedesát miliard. Schválený rozpočet na celý letošní rok přitom počítal s deficitem něco přes osmatřicet miliard korun. Kvůli ekonomické krizi se ale čeká až 150miliardový schodek. Vláda dnes bude jednat i o požadavku prezidenta Václava Klause, který svůj případný podpis pod Lisabonskou smlouvu podmiňuje trvalou výjimkou z Listiny základních práv EU. Vláda doufá v to, že se jí podaří s hlavou státu i Evropskou unií vyjednat takový postup, který umožní dokončení ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy ještě letos.

Klaus minulý týden překvapil české i evropské politiky, když svůj souhlas s Lisabonskou smlouvou nově podmínil právě vyjednáním takových záruk, které by znemožnily podle něj hrozící majetkové požadavky sudetských Němců. K dokončení ratifikace v celé sedmadvacítce zbývá nyní jen podpis českého prezidenta. „Budeme hledat cesty, jak i za těchto okolností nalézt solidní východiska,“ řekl v pátek premiér Jan Fischer s tím, že problém vyžaduje důkladnou analýzu věcnou, politickou i právní.

Kvůli letošnímu deficitu státního rozpočtu se už o Česko zajímá Evropská komise společně s dalšími devatenácti zeměmi sedmadvacítky. Český schodek se podle odhadů bude pohybovat na hranici 5,5 procenta HDP. To je o dvě a půl procenta víc, než povolují maastrichtská kritéria. „Problém s nadměrným deficitem ČR jsem očekával a zahájení procedury Evropské komise není žádným velkým překvapením,“ podotkl ekonom Jan Bureš.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Ministři se seznámí i s tím, jak pokročily přípravy na pandemii prasečí chřipky. Očkování proti viru AH1N1 v Česku začne na začátku listopadu, do pátku měly kraje upřesnit počty lidí. Počet nakažených prasečí chřipkou už v Česku překročil tři stovky. Naprostá většina nemocných se léčí v domácí izolaci a nebere antivirotika.