Soud otevřel kauzu exšéfa ODS ve Ždírci obviněného z přípravy vraždy

Praha - Pražský městský soud začal projednávat případ bývalého předsedy ODS ve Ždírci nad Doubravou Josefa Musila, který si údajně objednal vraždu dvou mužů. Spolu s ním usedne na lavici obžalovaných také dvaatřicetiletý Slovák Eduard Polák, který měl na Musilovo přání údajně zabíjet. Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny až 15 let vězení. Vinu popírají. Případ dnes soudce odročil, líčení bude pokračovat v dalších dnech výslechy svědků a výpověďmi znalců.

Musil si podle žalobců objednal letos v únoru vraždu svých dvou bývalých obchodních partnerů z východních Čech, u kterých měl několikamilionové dluhy a nechtěl jim zaplatit. Zároveň prý chtěl jejich odstraněním ztížit policejní vyšetřování. Policie totiž Musila, který podnikal ve finančním a realitním poradenství, stíhala za úvěrové podvody.

Bývalý předseda ODS ve Ždírci se podle žalobců obrátil na Poláka, aby vraždy provedl. Několikrát se s ním sešel, ukázal mu i potenciální oběti. Za splnění objednávky mu slíbil dva miliony korun, jeden milion mu podle žalobců již předem zaplatil. Po poslední schůzce však oba údajné pachatele zadržela policie. Musilův známý Tomáš Pešek, který se schůzek a údajného plánování vraždy účastnil, totiž s policisty spolupracoval, a ti Musila s Polákem odposlouchávali.

Oba obžalovaní muži svoji vinu od počátku odmítají. Musil, který s odkazem na svůj špatný psychický stav u hlavního líčení nevypovídal, u policejních výslechů tvrdil, že peníze dlužil Pešek. Ten si prý chtěl najmout Poláka jako bodyguarda, protože mu jeho věřitelé vyhrožovali. Následně svou výpověď změnil a uvedl, že Pešek chtěl po Polákovi, aby muže zabil.

„Vraždu jsem nepřipravoval, ani jsem o ní nepřemýšlel,“ řekl dnes u soudu Polák. Také on tvrdil, že iniciátorem celé akce byl Pešek. Od něj prý dostal zálohu, kterou si chtěl nechat. Spolu s Musilem prý chtěli Peška podvést, namluvit mu, že vraždu provedou, a peníze si rozdělit.

Policie muže zadržela v únoru. Počátkem března pak místní sdružení ODS ve Ždírci nad Doubravou odvolalo podnikatele z funkce předsedy. Nahradil ho tehdejší místopředseda Petr Adam.