Opozice viní Ratha ze zneužívání krajského tisku k vlastní propagaci

Praha – Na středočeském krajském úřadu dnes proběhlo další ostré jednání zastupitelů. Opozice chtěla po hejtmanovi Davidu Rathovi vysvětlit, kam konkrétně mizí peníze z krajského rozpočtu. ODS v čele s bývalým hejtmanem Petrem Bendlem obvinili Ratha ze zneužívání krajských tiskovin k vlastní propagaci. Spor vypukl i kolem stěhování dětského domova v Pyšelích.

Podle ODS hejtman zneužívá krajské tiskoviny k vlastní propagaci. Vrcholem je podle Bendla aktuální vydání čtvrtletníku Středočeský magazín, v němž je čtyřstránková rubrika Půlrok hejtmana v obrazech. Na 32 stránkách magazínu je Rath vyfotografován více než dvacetkrát. ODS proto požadovala ustavení redakční rady, která by dohlížela na vydávání těchto materiálů. Zařazení bodu na program jednání zastupitelstva se ale opozici nepovedlo prosadit. Rath se podivil nad tím, proč Bendl nezaložil podobnou radu v době, kdy byl v čele hejtmanství: „Osm let jste si tu dělal, co jste chtěl. Obviňujete a kritizujete sám sebe a své metody.“

Zastupitelé ODS po kraji požadovali, aby vyčlenil peníze na nutnou a dlouho plánovanou opravu dětského domova v Pyšelích, aby se děti nemusely stěhovat do léčebny v Choceradech. Proti stěhování protestuje i místní občanské sdružení. „Pro ty děti je to zásah do života, který by je mohl poznamenat na celý život,“ domnívá se předsedkyně kontrolního výboru Středočeského kraje Dagmar Nohýnková. Podle Ratha ale děti roky bydlí v technicky velmi špatném objektu: „Najednou, když my najdeme objekt, který je daleko lepší a ještě k tomu nedaleko, tak najednou vzniká petice.“

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj schválil převod majetku kutnohorské nemocnice

Opozice po zastupitelích požadovala i vysvětlení, jak moc byla nutná rekonstrukce infocentra v Husově ulici v centru Prahy, která přišla Středočeský kraj na 30 milionů korun. Infocentrum podle Bendla nedávno jednou rekonstrukcí prošlo. Vadí mu i to, že součástí rekonstrukce bylo vybudování restaurace, což považuje v centru Prahy a z peněz daňových poplatníků za plýtvání. ODS chtěla vysvětlit i to, proč kraj bez jakýchkoliv záruk podpořil 6,5 miliony korun basketbalové centrum v Nymburce.

Středočeští zastupitelé dnes schválili převod nemovitostí v areálu kutnohorské nemocnice z města na kraj. Připravili si tak půdu pro budoucí převzetí provozu tohoto zařízení, podle Ratha je to jediný způsob, jak odvrátit jeho zánik. Provoz kutnohorské městské nemocnice je dlouhodobě ztrátový. V červnu proto kolínští zastupitelé schválili její převod na kraj. Provozovatelem by se měla stát Oblastní nemocnice Kolín zřizovaná hejtmanstvím.

Vydáno pod