Na hřebenech Krkonoš sněží, teplota šla pod nulu

Pec pod Sněžkou - Na hřebenech Krkonoš začalo dnes ráno sněžit. Teplota v nejvyšších partiích hor s příchodem studeného vzduchu od severu klesla od rána pod bod mrazu. Například na Sněžce měřicí stanice dopoledne hlásila téměř minus jeden stupeň Celsia. Slabý mráz byl i na Luční boudě.

Turistů je na hřebenech minimum. „Od rána k nám zatím nikdo nedorazil. Sníh na zemi pomalu taje,“ hlásila před polednem Luční bouda. Kvůli silnému větru nejezdí druhý úsek lanovky na Sněžku. Turisté se tak mohou svézt jen do mezistanice na Růžové hoře.

Výrobní náměstek královéhradeckých silničářů Petr Zima:

„Tak jak byla zveřejněna předpověď počasí, tak my na to musíme zareagovat a budeme na to reagovat zvýšenými pohotovostmi.“

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Vůbec první krátké sněžení nejvyšší české hory zažily 3. října. Nynější ochlazení a sněžení by však mělo být výraznější. Podle meteorologů se sněhové přeháňky v polovině týdne přenesou i do nižších poloh od 500 metrů nad mořem. Hrozí tvorba sněhových jazyků a závějí. Ve středu by měl vítr dosáhnout v nárazech až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor by měl být ještě silnější.

Ve Skiareálu Špindlerův Mlýn očekávají provozovatelé brzký začátek lyžařské sezony. Vlekaři již kontrolují zařízení lanovek, aby je mohli včas uvést do provozu. „Revidujeme všechna přepravní zařízení, prvním listopadem je skiareál připraven zahájit sezonu,“ řekl pro ČT Jiří Beran, ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn.

První sníh
Zdroj: ČTK/AP/Kerstin Joensson