Vláda požaduje Klausovu garanci podpisu smlouvy

Praha - Vláda je připravena jednat s partnery v Evropské unii o řešení situace ohledně Lisabonské smlouvy vzniklé požadavkem prezidenta Václava Klause na dodatečné garance. Prezident by měl však zároveň poskytnout kabinetu garanci, že pokud bude jeho podmínka splněna a Ústavní soud rozhodne o souladu smlouvy s českou ústavou, Klaus co nejrychleji dokončí ratifikaci. Uvedl to premiér Jan Fischer dnes na tiskové konferenci s tím, že nepovažuje za možné znovu otevřít celý ratifikační proces.

„Vláda potvrzuje závazek ČR vyplývající ze závěrů Evropské rady z června 2009 dokončit ratifikaci Lisabonské smlouvy tak, aby mohla vstoupit v platnost do konce letošního roku,“ konstatoval za svůj kabinet premiér Fischer. Později na tiskové konferenci novinářům upřesnil, že vyjednávání o případném Klausem požadovaném dodatku se odehraje na unijním summitu 29. a 30. října. Prosincová Evropská rada by už byl podle něj znamenala příliš pozdní termín.

Premiér Jan Fischer:

„Vláda s politováním konstatuje, že tato podmínka prezidenta nebyla známa v době sjednávání Lisabonské smlouvy a nebyla ze strany prezidenta vznášena ani v průběhu ratifikačního procesu v parlamentu.“

Premiér zdůraznil, že Listina základních unijních práv nemůže působit nijak zpětně a nemůže zpochybnit majetkové poměry vzniklé po válce. Přesto vláda ústy svého premiéra vyjádřila připravenost jednat o přijetí podmínky se svými unijními partnery.

Bude to právě vláda, která bude svým evropským partnerům poskytovat garance, že nynější Klausův požadavek je skutečně poslední před podpisem, uvedl premiér. Podle něj totiž hlavní nervozita kolem současného vývoje panuje především kvůli nejistotě, zda je to skutečně poslední požadavek tohoto druhu.

Mluvčí Evropské komise Johannes Laitenberger:

„Rozumíme tomu tak, že vláda posuzuje všechny možnosti a premiér Jan Fischer zítra bude určitě o stavu diskuze informovat předsedu Evropské komise Barrosa.“

ČSSD považuje Klausovu podmínku za poslední

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se dnes vyjádřil, že vnímá Klausovu podmínku k ratifikaci Lisabonu jako poslední. Úvahy o odvolání prezidenta z funkce, které se ozývají z české i evropské politické scény, sociální demokraté ústy svého předsedy odmítají. „Úvahy, které zaznívají jak doma, tak ze zahraničí o odvolání prezidenta z funkce, považujeme za projev neznalosti, v horším případě za pohrdání českou ústavou,“ uvedl Paroubek. Kvůli úspěšné ratifikaci Lisabonské smlouvy před nimi varoval, podle šéfa ČSSD jsou také urážlivé pro českou veřejnost.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24