Firmy zneužívají dotace protikrizového školicího programu

Ostrava – Některé firmy v Moravskoslezském kraji zneužívají protikrizového kvalifikačního programu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) s názvem „Vzdělávejte se“, který má chránit pracovní místa při nedostatku zakázek. Úřady práce v Karviné a ve Frýdku-Místku při kontrole zjistily, že některé firmy zaměstnance na školení neposlaly, přestože na ně od státu čerpají až stovky tisíc korun.

„Bohužel jsme objevili u několika firem prováděné fiktivní školení, kdy v uvedených dnech měla probíhat výuka a při návštěvě našich kontrolních pracovníků nebyl v místnosti žádný ze zaměstnanců,“ popsal pro ČT situaci ředitel pracovního úřadu v Karviné Radek Foldyna. Program umožňuje firmám s nedostatkem zakázek poslat zaměstnance na školení financované z evropských fondů. Nabídky využilo již 140 firem v regionu.

„Pokud zaměstnavatel nesplní podmínky dohody, jedná se o porušení rozpočtové kázně a celá věc se předá místně příslušnému finančnímu úřadu,“ uvedla mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. Firmy dostávají peníze na vzdělávací kurzy i příspěvek na mzdu školených zaměstnanců, a to až do výše 24 tisíc měsíčně na každého. Plán školení je součástí smlouvy.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)
Štěpánka Filipová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod