Od ledna přibude v Česku nový trest - domácí vězení

Praha – Od ledna bude možné v Česku ukládat nový druh trestu – domácí vězení. Soudce je bude moci uložit za trestné činy spíš nižší nebezpečnosti. Odsouzený dostane šanci zůstat za přesně definovaných podmínek ve svém prostředí a bude moci chodit i do práce. Vláda si od projektu slibuje, že uleví přeplněným věznicím. Zkušenost s tresty domácího vězení už mají například v Polsku.

Domácí vězení dostanou jen menší hříšníci. Příkladem může být řidič, který v mikrospánku někoho zraní, nebo zloděj, který způsobil jen nízkou škodu. Pykat doma budou ti, pro které by byly roky za mřížemi moc, podmínka ale zase málo. „Trest domácího vězení by neměl být určen prvopachatelům, ale spíš lidem, kteří mají opakovaný problém se zákonem,“ myslí si ředitel Probační a mediační služby Pavel Štern.

Základní podmínkou pro domácí vězení je být v místě trvalého bydliště od 20 hodin večer do 5 do rána. Trest podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové uvolní přeplněné věznice a zároveň ušetří peníze daňových poplatníků. Mohl by se týkat až 5 000 odsouzených ročně. „Předpokládáme úsporu v řádu 750 milionů ročně,“ oznámila ministryně s tím, že dodržování trestu bude zpočátku kontrolovat Probační a mediační služba. Do dvou let by pak měli vězni dostat speciální náramky.

Reportáž Edity Horákové a Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

V Polsku jdou náramky do praxe

Zatímco v České republice je zavedení elektronických náramků v přípravné fázi, v sousedním Polsku jsou o krok dál. Vězňové o ně mohou požádat od září letošního roku, a to pouze ti, kteří na výkon trestu o maximální délce půl roku čekají zatím na svobodě, nebo ti, kteří byli odsouzeni méně než na rok a ve vězení mají už půl roku za sebou. V polských věznicích je dnes takových lidí kolem osmi tisíc. „Díky monitorování bezpečně víme, že odsouzený je pouze v místě, o němž rozhodl soud,“ pochvaluje si novinku Miroslaw Zawadzki z polského ministerstva spravedlnosti.

Polské věznice jsou přeplněné, každý čtvrtý vězeň má méně než tři metry čtvereční. Nejde však jen o přeplněnost, ale i o peníze: Polský vězeň stojí měsíčně stát v přepočtu zhruba 20 tisíc korun, kdežto vězeň s náramkem jen osm set korun. Systém se teprve rozbíhá, má trvat pět let.

Zatím mají náramky pouze dva odsouzení, dostali je před třemi týdny. Do března příštího roku by v Polsku s náramkem mělo chodit už 500 odsouzených, v budoucnosti sedm a půl tisíce vězňů.