Českobudějovická ODS: Topolánek poškodil zájmy strany

České Budějovice – Českobudějovická ODS kritizuje svého předsedu Mirka Topolánka za rezignaci na poslanecký post poté, co ČSSD znemožnila konání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Topolánek svým rozhodnutím prý poškodil zájmy strany a její pozici nejen v dolní komoře parlamentu. Jihočeští občanští demokraté mu také vyčítají, že post opustil bez předchozí diskuse na úrovni vedení ODS a především výkonné rady. Oblastní rada na svém zasedání zároveň vyzvala výkonnou radu ODS, aby navrhla kongres plánovaný ve dnech 21.-22. listopadu v Praze jako kongres volební.

V členské základně podle oblastní rady sílí přesvědčení, že ODS se v současné době potýká s nejasnou politickou koncepcí a řada kroků vedení strany je dlouhodobě činěna bez jakékoli konzultace s vedením regionálních sdružení. Tyto důvody například vedly k rezignaci předsedy novohradského místního sdružení. Jeho odchod považuje rada za zbytečnou ztrátu.

„Předseda strany Mirek Topolánek se opakovaně veřejně vyjádřil, že chce na podzimním kongresu ODS získat silný mandát ke sjednocení strany a k jejímu vedení do nejbližších parlamentních voleb. Tento silný mandát může ovšem vzniknout jen na kongresu volebním,“ uvedl předseda oblastního sdružení ODS Břetislav Kábele.

Topolánek vysvětlil svůj odchod ze sněmovny tím, že chce připravovat stranu na volby. Uvedl, že má v úmyslu dál vést ODS a hodlá sjezd požádat o silnější mandát, nevylučuje však ani variantu, že odejde z politiky. Poslaneckého mandátu se Topolánek vzdal 15. září poté, co sociální demokraté nepodpořili v rozporu s dohodou rozpuštění sněmovny, a tedy vypsání předčasných voleb.