Sudetský Němec Posselt: Klaus hraje politickou hru s emocemi lidí

Praha/Mnichov – Mluvčí Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt řekl, že sudetští Němci nespojují své požadavky o zrušení Benešových dekretů s Listinou základních práv EU. Posselt také upozornil na mnohokrát zopakovanou skutečnost, že listina se nevztahuje na národní vlastnická práva jednotlivých zemí. Proti Listině základních práv, která je součástí Lisabonské smlouvy, v pátek vystoupil prezident Václav Klaus, který se právě prolomení Benešových dekretů obává. České odstoupení od této listiny je jeho podmínkou pro podpis evropského reformního dokumentu. Česká republika je v tuto chvíli jedinou zemí, která Lisabonskou smlouvu neratifikovala.

„Pan prezident je velmi inteligentní a má velmi dobré poradce. Ví tedy dobře, že to, co říká, není pravda a že Charta základních práv nemá nic společného s vlastnickým právem v České republice. Z právního hlediska je to jednoznačné. Pokud přesto mluví něco jiného, hraje politickou hru s emocemi špatně informovaných lidí,“ řekl Posselt v Událostech, komentářích.

Posselt Klausův požadavek kritizoval už v sobotu. Ve svém tiskovém prohlášení označil postup českého prezidenta za omezování lidských práv sudetských Němců a za „cynickou hru s osudy milionů lidí, zbavených práv, vyhnaných a mnohdy zavražděných, a jejich potomků“. Dnes dodal, že osud odsunutých Němců je hlavou České republiky instrumentalizován pro vnitropolitickou hru.

Události, komentáře o Lisabonské smlouvě a Benešových dekretech (zdroj: ČT24)

Sudetoněmecké krajanské sdružení (Sudetendeutsche Landsmannschaft) sídlí v bavorském Mnichově a sdružuje Němce z českých pohraničních oblastí. Usiluje o zrušení Benešových dekretů o odsunu a vyvlastnění majetku Němců, jakož i dekretu z 5. května 1946 o beztrestnosti zločinů spáchaných při odsunu na Němcích. Eviduje asi sto tisíc členů. V čele stojí mluvčí sudetských Němců, který formálně reprezentuje všechny sudetské Němce ve světě, a předseda SL, jehož úkoly jsou zejména v organizační oblasti. Tím je Franz Pany, který ve funkci loni v únoru vystřídal právě Posselta.

Prezident Klaus je obviňován z toho, že jeho nejnovější požadavek má pouze povahu obstrukcí. Takový názor vyjádřila i Strana zelených. „Panu prezidentovi o Benešovy dekrety nejde. Je přeci jasné, že Lisabonská smlouva s Benešovými dekrety vůbec nesouvisí. Panu prezidentovi jde o to, abychom nebyli součástí nejužší politické unie evropských států, které se rozhodly pokračovat v užší integraci,“ řekl předseda zelených Ondřej Liška.

Sudetoněmecký sjezd se konal v Norimberku.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod